После 14 година „Амерички кутак“ на новој адреси у Новом Саду

29/11/2018

У четвртак, 29. новембра, „Амерички кутак“, огранак Културног центра Новог Сада, свечано је отворен на новој новосадској адреси у улици Кеј жртава рације 2б.

У пространом, лепо уређеном простору, свечаности су  присуствовали директор КЦНС Бојан Панаотовић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и Његова екселенција амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скат.

     Амерички кутак почео је са радом 6. октобра 2004. године као заједнички пројекат Америчке амбасаде у Београду и Културног центра Новог Сада. После 14 година успешног рада и бројних мултимедијалних садржаја и програма намењених   заинтересованим грађанима, пресељен је на атрактивнију локацију.

На почетку свечаности, координаторка Америчког кутка у Новом Саду Милица Рашковић поздравила је угледне госте и истакла веома добру сарадњу са КЦНС и Градом Новим Садом.

Директор КЦНС Бојан Панаотовић нагласио је да је сарадња КЦНС са Америчком амбасадом изванредна, базирана на међусобном поштовању и уважавању.

– Гледајући овде српску и америчку заставу, једну поред друге, желим да подсетим да су у оба светска рата Србија и САД били директни и важни савезници и пријатељи. Када погледамо иза нас, много је више било додирних тачака него несагласја и зато молим Његову екселенцију Ската и САД да промисле добро позицију свог старог савезника Србије и да уваже жељу Србије да има своје место под сунцем зарад мира и стабилности на Балкану – поручио је Панаотовић.

    Осврнувши се на Панаотовићеве речи о везама Србије и САД у прошлости, градоначелник Милош Вучевић рекао је да се отварање овог кутка може посматрати и кроз обележавање годишњице   заједничке победе у Првом светском рату, када су САД биле снажан коалициони савезник Србији у рату, али и касније на мировним конференцијама.

– Радује ме да Кутак обилује богатим културним садржајима и да пружа подршку и нашим ђацима и студентима да овладају енглеским језиком – рекао је градоначелник Вучевић и додао да је и овим Нови Сад показао колико је отворен град.

    Председник Покрајинске владе Игор Мировић казао је да су Новосађани кроз рад Кутка имали прилику да боље упознају америчку културу и традицију, као и идеје које су биле основ савезништва српског и америчког народа. То су идеје слободе, равноправности и културног стваралаштва, које су снажно уткане у дух оба народа.

– После толико деценија међусобних односа, некада не идеалних и добрих, морамо да снажно кренемо у будућност и да истичемо и дела и речи оних који су нас повезивали. Међу њима су Михајло Пупин, али и сјајни спортисти попут Влада Дивца, који су проносили славу нашег спорта и нашег народа у Америци. Србија жели да у будућности има све боље односе са САД, а томе ће допринети и овај кутак – рекао је Мировић.

Његова екселенција Кајл Скат навео је да је амбасада САД уложила значајна средства у реновирање и опремање новог кутка.

– Пре две године, уручио сам представницима Америчког кутка у Новом Саду награду као једном од најбољих наших Кутака у свету. Протеклих година, Кутак је постао место окупљања динамичних и мотивисаних младих људи који траже могућности за унапређење себе и свог окружења. Овај кутак је учествовао у свим великим манифестацијама, од фестивала Егзит до библиотеке на Штранду – рекао је амбасадор и захвалио на подршци градоначелнику Вучевићу, његовим сарадницима, КЦНС  и директору Панаотовићу, а затим прогласио Кутак отвореним.

У 160 земаља постоји више од 600 Америчких кутака, а у Србији ради осам оваквих центара. Кутак у Новом Саду се до сада показао као најактивнији са више од 7.000 чланова и 600 програма годишње.

Коментари

Radmila Ljustina Radmila Ljustina

Odlicno , cestitam !

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања