Поново гужва на Зеленој дебати

21/10/2016

Зелена дебата – Култура (и) капитал одржана je у петак 21. октобра пред пуном „Трибином младих“. Учесници дебате били су проф. др Коста Јосифидис,  проф. др Жолт Лазар,  мр Зоран Суботички (Чудесни свет Дунђерских), Огњен Томашевић (Ново културно насеље). Аутор и модератор био је Данило Копривица.

После вести да је Нови Сад изабран за Европску престоницу културе 2021. године у јавности се говори о „плими“ културе и капитала. Учесници дебате покушали су да одговоре на питања: Какав је однос културе и капитала био кроз историју, а какав је данас и да ли је култура искључиво државна обавеза или је одговорност и на богатим компанијама и појединцима? Бројни посетиоци имали су прилику да чују еминентне универзитетске професоре, представљени су позитивни примери из прошлости и садашњости, а глумац бечејског позоришта, Филип Саџаков, казивао је тестамент Богдана Дунђерског.

img_9324

Редовни професор Економског факултета у Новом Саду, др Коста Јосифидис, говорио је о односу културе и капитала кроз историју.

-Гледајући кроз историју култура је увек зависила од добротвора, ктитора, мецена. Култура је недовољно јака сама по себи да се наметне и да она буде та којој сви ми робујемо. Овако она робује свима нама – објаснио је др Јосифидис.

Професор доктор Жолт Лазар истакао је да је појам „култура“ тешко ставити у један одређен оквир јер она представља начин живота, лични доживљај, технолошки развој и све облике људске свести.

-У  овом случају тема је институционализована култура, односно култура у ужем смислу. Идеја европских престоница је заправо идеја да се доприноси култури у ужем смислу – рекао је професор доктор Лазар, додавши да култура више не постоји без забаве и медија.

Своје виђење културног живота изнео је мр Зоран Суботички, објаснивши да се култура већ неколико деценија налази у изузетно тешком положају.

– Култура и капитал су у динамичном односу, а идилично време тог односа била је ренесанса – нагласио је мр Суботичики

Један од учесника пројекта Ново културно насеље, Огњен Томашевић, говорио је како је настала идеја да се у једном стамбеном насељу направи „мала културна револуција“, као и какви су даљи циљеви и планови.

-У организацији пројекта учествује десетак људи. У периоду од две године организовали смо више културних дешавања и то нас је позиционирало међу водеће културне омладинске организације у Новом Саду. Наш крајњи циљ јесте отварање културног центра на Новом насељу – објаснио је Томашевић.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vtoGfro7pUE[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања