Политичка модернизација Србије – борба за стварање националне државе

10/04/2018

Трибина „Политичка модернизација Србије – борба за стварање националне државе“ одржана је у уторак, 10. априла у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је проф. др Љубиша Деспотовић.

Аутор је предавање започео цитатом Владике Николаја Велимировића који је рекао:“Наша велика осећајност, подгревана дугим страдањима била је веома неподесна за једну реалну политику.“

– Погледајте колико истине у једној сентенци у којој је описана политичка историја дотадашњих Срба, њихова карактерологија као и мноштво проблема с којима су се сретали у 19. веку што је произвело резултат неподесан за реалну политику. На жалост, то нас прати до дана данашњег – рекао је Деспотовић.

Политичка историја Србије у 19. веку неспорно је имала карактер борбе за националну еманципацију и стварање модерне националне државе. Иако земља са готово шест векова дисконтинуитета у развоју своје државности, Србија се на почетку 19. века и у временском смислу приближила европским токовима националног диференцирања и заокружења државности.

     У наставку предавања, Деспотовић је казао да је Србија у 19. веку почела процес заустављања апсолутистичке власти Милоша Обреновића, а врхунац тог процеса био је Сретењски устав, писан по узору на белгијски највиши правни акт који је тада важио за један од најдемократскијих у Европи.

Али, тај најдемократскији устав срушен је на инсистирање Угарске, Русије и Турске којима је у том тренутку више одговарало пређашње стање, те је Србија враћена у предмодерно доба. Тако су већ 30-их година 19. века процеси стварања модерне српске државе заустављени.

– Наши процеси модернизације били су пуни контроверзи и нису завршени, што наводи на закључак да смо тековине деветнаестовековне борбе за стварање модерне националне државе потрошили у 20. веку и да сада, почетком 21. века, безмало крећемо испочетка – закључио је Деспотовић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања