Pokret kao fragment života

26/05/2015

U ponedeljak, 25. maja 2015 godine, u Malom likovnom salonu u Novom Sadu, sa početkom od 19 časova, otvorena je izložba slika Tomislava Stošića. Otvaranju su prisustvovali probrani gosti iz sveta slikarstva, ali i bliskih grana umetnosti. Umetnik je još jednom potvrdio da njegov opus zauzima posebno mesto u našoj kulturnoj baštini.

IMG_5899

Slike Tomislava Stošića predstavljaju svojevrsne fragmente ljudskog života. One ne priznaju statičnost, opiru se mirovanju i uopšte staju na stranu pokreta. Posmatrač u svakom trenutku strahuje da bi olako mogle odbegnuti iz svog rama i započeti samostalni vid egzistiranja. U njima su otelotvorene radost i tuga, ljubav i strah, uteha i razočarenje, ali takođe i jedan vid grčevitog izraza i vapaja samog pojedinca. Naposletku one i simbolizuju splet vešto primećenih senzacija, preplitanja i veza vidljivih samo vrsnim umetnicima.

Slike su nastajale spontano, bez ambicije da postanu samostalno likovno delo. Tokom samog rada uz sitne intervencije kako i dolikuje, primetio sam da se crteži međusobno nadovezuju i nadopunjuju. Na ovoj izložbi se vidi varijacija istog motiva i međusobno korespondiranje samih radova. U pojedinim delovima platna prelaze u kardiografsku sliku, ostavljajući za sobom samo obrise. Ovi radovi se mogu okarakterisati i kao izvesni dnevnik vlastitog senzibiliteta – napomenuo je  Stošić.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja