Покрет као фрагмент живота

26/05/2015

У понедељак, 25. маја 2015 године, у Малом ликовном салону у Новом Саду, са почетком од 19 часова, отворена је изложба слика Томислава Стошића. Отварању су присуствовали пробрани гости из света сликарства, али и блиских грана уметности. Уметник је још једном потврдио да његов опус заузима посебно место у нашој културној баштини.

IMG_5899

Слике Томислава Стошића представљају својеврсне фрагменте људског живота. Оне не признају статичност, опиру се мировању и уопште стају на страну покрета. Посматрач у сваком тренутку страхује да би олако могле одбегнути из свог рама и започети самостални вид егзистирања. У њима су отелотворене радост и туга, љубав и страх, утеха и разочарење, али такође и један вид грчевитог израза и вапаја самог појединца. Напослетку оне и симболизују сплет вешто примећених сензација, преплитања и веза видљивих само врсним уметницима.

Слике су настајале спонтано, без амбиције да постану самостално ликовно дело. Током самог рада уз ситне интервенције како и доликује, приметио сам да се цртежи међусобно надовезују и надопуњују. На овој изложби се види варијација истог мотива и међусобно кореспондирање самих радова. У појединим деловима платна прелазе у кардиографску слику, остављајући за собом само обрисе. Ови радови се могу окарактерисати и као извесни дневник властитог сензибилитета – напоменуо је  Стошић.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања