ПОЕЗИКА, дан други

08/06/2014

 

Други дан регионалног фестивала ауторске музике ”Поезика” почео је пројекцијом филма “Прави човек за капитализам” (погледајте трејлер), аутора Душана Моравеца из Љубљане, у Великој сали Културног центра Новог Сада. Филм је снимљен о познатом тузланском свестраном уметнику Дамиру Авдићу. Аутор је објаснио како је сниман филм, а да притом нису имали никакву финансијску подршку. Филм прати Авдића и његов живот, у којем он описује како ствара своју музику и како је због ње на самом почетку имао проблема, али да га сада после свега ипак слуша цела Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија и Србија.

Поред редитеља Душана Моравеца, публици се обратио и директор хрватског Фестивала документарног рок филма (ДОРФ) који је напоменуо да сваки град има своју локалну сцену и локалне хероје, те да они филмовима које приказују на свом фестивалу желе да јавности приближе карактеристичне ауторе који својим ставом могу позитивно да утичу на размишљања људи који станују ван њихових оквира.

Након овог несвакидашњег документарног филма, уследили су концерти у клубу “Трибина младих”, на којима су наступили београдска група “Мариголд” и кантаутор из Хрватске “Невјерни Томо”, који у својим песмама користи текстове признатих песника из нашег региона, међу којима је и Мирослав Антић.

Фестивал је затворен наступом изузетног музичара и стручњака за севдах, Дамира Имамовића, који је одржао концерт у препуној Великој сали КЦНС. Осим изузетног вокалног и инструменталног извођења, Имамовић је занимљивим доскочицама и коментарима насмејавао публику током читавог концерта.

Овогодишњим фестивалом је дефинитивно потврђен изузетан значај лирике у музици. Видимо се на Поезици 2015!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања