Гојко Ђого – Поезија развезаног/завезаног језика

29/11/2014

У Културном центру Новог Сада, на Трибини младих, у оквиру циклуса „Портрети“, одржана је промоција књиге „Грана од облака“ Гојка Ђога. О аутору и делу говорили су професор савремене књижевности, Јован Делић и књижевни критичар, Желидраг Никчевић.

Новосађани, осим што су имали прилике да по промотивној цени купе ову књигу такође су и разменили своје мишљење о песмама са аутором, присећајући се како су неке од њих читали у годинама прошог века. Архетипи који представљају одређене симболе у поезији овог књижевника тичу се сваког човека, било ког времена, и то је оно што ову поезију чини тешком.

Књижевни критичар, Желидраг Никчевић, каже да је „Грана од облака“ штиво које има велику вредност.

– Ова књига изабраних песама са свеобухватним и темељним предговором Јована Делића је један веома драгоцен допринос нашој књижевној култури. Када би се могла израчунати тежина једне поезије и одредити степен оптерећења и њена густина звука и значења, мислим да би Гојко Ђого био озбиљан фаворит међу савременим српским лиричарима. – рекао је Желидраг Никчевић.

У књизи „Грана од облака“, налазе се одабране песме из до сад објављених збирки Гојка Ђогоа, али и десетак нових песама. Предговор за књигу написао је професор др Јован Делић, који ауторову збирку дефинише као савршенство које врло лако описује једноставност.

– Поезија Гојка Ђогоа је завичајна, у почетку сликама, касније језиком. Образовање му је помогло да се фокусира на свој језик, културу и завичај. Свет који он метафоризира је свет који је њему присан. Он је изразито архетипски песник и то се може видети по његовим песмама. – рекао је Јован Делић.

Гојко Ђого рођен је 21. септембра 1940. године у Влаховићима код Љубиња, у Херцеговини. Основну школу похађао је у родном месту, а гимназију у Стоцу. Општу књижевност са теоријом књижевности на Филолошком факултету у Београду дипломирао је 1964. године. Након хапшења и судског процеса 1981. због књиге „Вунена времена“, Окружни суд у Београду осудио га је на две године затвора. Врховни суд Србије смањио му је казну на годину дана, коју је једним делом издржао. Иако је судском одлуком враћен на посао, неколико година није могао објављивати нити јавно наступати. Овај „случај“ био је повод за забрану или „повлачење из продаје“ више књига, листова и часописа који су се солидарисали са песником. Одлазак песника у затвор 1983. године био је повод за организовање значајних протестних вечери Објавио је, у више издања, књиге песама: „Туга пингвина“, „Модрица“, „Кукута“, „Вунена времена“, „Изабране и нове песме“, „Црно руно“, „Вунена времена са Оптужницом и Одбраном на суду“ и многе друге. Његове песме и есеју преведени су на петнаестак језика међу којима су енглески, француски, немачки, руски и шпански.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања