Поетска збирка Дејана Алексића у издању КЦНС у најужем избору за Виталову награду

16/01/2019

Збирка песама Радно време раја песника Дејана Алексића у издању Културног центра Новог Сада нашла се у најужем избору за Виталову награду „Златни сунцокрет“ за 2018. годину.

На састанку одржаном 15.01.2019. године жири за доделу награде „Златни сунцокрет“ у саставу Драган Јовановић Данилов, Драган Бабић и Владимир Гвозден (председник) у најужи избор је уврстио песничку збирку Радно време раја Дејана Алексића (Нови Сад: Културни центар Новог Сада) и романе Одустајање Јелене Ленголд (Београд: Архипелаг), Прелест Филипа Грбића (Београд: Вулкан издаваштво), Туђине Игора Маројевића (Београд: Лагуна), Помор и страх Вулета Журића (Београд: Лагуна) и Последњи аргонаут Александра Гаталице (Београд: Службени гласник).

Према мишљењу жирија, књиге које су ушле у најужи избор за награду „Златни сунцокрет“ представљају успешна остварења унутар различитих могућности књижевног писања. Песнички језик Дејана Алексића остварује опуштајућу присност са речима и стварима, али уз особен отклон од идеје о прозирном и саморазумљивом свету.

 

Дејан Алексић (1972) један је од најистакнутијих млађих представника српске песничке сцене. Такође, веома је успешан као аутор књижевних дела за децу, прозних, песничких и драмских. Ради као уредник за поезију у издавачкој кући Повеља, при Народној библиотеци Стефан Првовенчани у Краљеву.

Одлуку о добитнику жири ће саопштити до краја јануара 2019. године. Награда, која подразумева диплому и новчани износ, биће уручена на Међународни дан матерњег језика, 21. фебруара у Београду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања