11. Дани италијанског филма у Новом Саду од 18. до 24. новембра

15/11/2013

11. Дани италијанског филма у Новом Саду од 18. до 24. новембраТринаест италијанских филмова овенчаних најзначајнијим наградама у свету кинематографије биће приказани на Фестивалу италијанског филма који ће бити одржан од 18 до 24. новембра у организацији Културног центра Новог Сада. Ово је 11. по реду Фестивал италијанског филма, а КЦНС га реализује у сарадњи са Италијанским институтом за културу, као и бројним другим сарадницима као што је клуб љубитеља филма “Амаркорд” из Новог Сада и др.

У понедељак, 18. новембра Фестивал ће свечано отворити Сирa Миори, директор Италијанског института за културу у Београду у 19 сати у биоскопској сали Културног центра, а тада ће бити приказан филм “Риголето у Мантови”. Управо овај филм, као и још два филма који ће бити приказани на Фестивалу “Травијата у Паризу” и “Набуко”, представљају део програма Фестивала посвећеном 200-годишњици рођења великог италијанског композитора Ђузепе Вердија.

-Публика ће управо по ове три филмоване опера видети колико је Италија уложила у значајан јубилеј једног од својих најпознатијих композитора јер су они продукцијски на изузетно високом нивоу. Срећа је што ми, управо у нашем биоскопу имамо одлично озвучење тако да ће имати прилику да потпуно уживају у овим филмским операма, истакао је на конференцији за новинаре Ђорђе Каћански, уредник филмског програма КЦНС.

Поред мини-циклуса посвећеног Вердију, овај Фестивал је са два филма посвећен и великој италијанској глумици Ани Мањани. Биће приказана два најпознатија њена остварења на филмском платну – Роселинијев “Рим, отворен град” и Фелинијев “Рим” – иначе, последњи филм у којем је Ана Мањани глумила.

Улазнице за филмове на овом Фестивалу су 150 динара по пројекцији, а за чланове клуба љубитеља филма “Амаркорд”, за чланове удружења “Данте Алигијери” и слична удружења која промовишу италијанску културу у нашој земљи, улаз на пројекције је слободан.

Програм фестивала преузмите овде.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7trqkWmKioA[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања