Počinju Antićevi dani u Novom Sadu

11/03/2013

www.anticevidani.rs

Okupljanjem slikara u Sremskim Karlovcima na koloniji „MA“ posvećenoj Miroslavu Antiću, sutra počinje tradicionalna manifestacija „Antićevi dani“ u Novom Sadu koju organizuje Kulturni centar Novog Sada pod pokroviteljstvom Skupštine grada Novog Sada gde je danas održana konferencija za novinare. Dr Siniša Sević, predsednik Skupštine grada i potpredsednik Organizacionog odbora manifestacije koja se svake godine održava u martu mesecu, predstavio je program koji će trajati narednih pet dana.

-U sredu uveče će u Kulturnom centru biti otvorena izložba sa prošlogodišnje kolonije na kojoj su stvarali ilustratori, a četvrtak, 14. mart je centralni dan manifestacije, upravo na dan kada je u Mokrinu rođen Mika Antić. Tog dana ćemo obići pesnikov grob i položiti cveće, a zvanično će manifestaciju u Dunavskom parku, kraj Mikinog spomenika, otvoriti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. U Likovnom salonu biće otvorena izložba Mikinih crteža, a u Svečanoj sali u Gradskoj kući će biti uručena nagrada “Miroslav Antić” za najbolju knjigu poezije objavljenoj u Srbiji. U petak je u Kulturnom centru organizovan Okrugli sto kako bi se dao doprinos izučavanju dela Miroslava Antića, a tradicionalno, toga dana, pesnici će gostovati i u novosadskim školama. Manifestacija se završava u subotu, večem poezije Tomislava Marinkovića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Miroslav Antić“, kao i poetsko-muzičkim programom grupe „Prkos drumski“ – istakao je Siniša Sević.

Na današnjoj konferenciji saopšteno je i ime dobitnika nagrade “Miroslav Antić”. Žiri je radio u sastavu: dr Jovan Popov, dr Draško Ređep i Ljiljana Šop i jednoglasno su odlučili da nagradu za najbolju knjigu poezije objavljenoj u protekloj godini dodele Đorđu D. Sibinoviću za zbirku “Naselje belih kuća” u izdanju Književne opštine Vršac. Odluku je saopštio dr Draško Ređep koji je, između ostalog, naglasio da je Sibinović “ponekad goropadno rečit, ironičan do cinizma i da pokazuje istančan smisao za registrovanje ključnih pojava našeg nevremena, sledeći tragove Antićeve poetike”.

Od ove godine, zaštitni znak na svim propagandnim materijalima za manifestaciju „Antićevi dani“ biće portret Miroslava Antića – crtež koji je Momo Kapor nacrtao 1972. godine i koji je u vlasništvu dr Draška Ređepa, a prava na korišćenje dala je supruga Mome Kapora.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja