Почињу Антићеви дани у Новом Саду

11/03/2013

www.anticevidani.rs

Окупљањем сликара у Сремским Карловцима на колонији „МА“ посвећеној Мирославу Антићу, сутра почиње традиционална манифестација „Антићеви дани“ у Новом Саду коју организује Културни центар Новог Сада под покровитељством Скупштине града Новог Сада где је данас одржана конференција за новинаре. Др Синиша Севић, председник Скупштине града и потпредседник Организационог одбора манифестације која се сваке године одржава у марту месецу, представио је програм који ће трајати наредних пет дана.

-У среду увече ће у Културном центру бити отворена изложба са прошлогодишње колоније на којој су стварали илустратори, а четвртак, 14. март је централни дан манифестације, управо на дан када је у Мокрину рођен Мика Антић. Тог дана ћемо обићи песников гроб и положити цвеће, а званично ће манифестацију у Дунавском парку, крај Микиног споменика, отворити градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. У Ликовном салону биће отворена изложба Микиних цртежа, а у Свечаној сали у Градској кући ће бити уручена награда “Мирослав Антић” за најбољу књигу поезије објављеној у Србији. У петак је у Културном центру организован Округли сто како би се дао допринос изучавању дела Мирослава Антића, а традиционално, тога дана, песници ће гостовати и у новосадским школама. Манифестација се завршава у суботу, вечем поезије Томислава Маринковића, прошлогодишњег добитника награде „Мирослав Антић“, као и поетско-музичким програмом групе „Пркос друмски“ – истакао је Синиша Севић.

На данашњој конференцији саопштено је и име добитника награде “Мирослав Антић”. Жири је радио у саставу: др Јован Попов, др Драшко Ређеп и Љиљана Шоп и једногласно су одлучили да награду за најбољу књигу поезије објављеној у протеклој години доделе Ђорђу Д. Сибиновићу за збирку “Насеље белих кућа” у издању Књижевне општине Вршац. Одлуку је саопштио др Драшко Ређеп који је, између осталог, нагласио да је Сибиновић “понекад горопадно речит, ироничан до цинизма и да показује истанчан смисао за регистровање кључних појава нашег невремена, следећи трагове Антићеве поетике”.

Од ове године, заштитни знак на свим пропагандним материјалима за манифестацију „Антићеви дани“ биће портрет Мирослава Антића – цртеж који је Момо Капор нацртао 1972. године и који је у власништву др Драшка Ређепа, а права на коришћење дала је супруга Моме Капора.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања