Почео шести НОАфест 2019

23/09/2019

НОАфест (Novi Sad open art festival) шести по реду, који ће трајати од 23. до 27. септембра, отворен је вечерас, 23. септембра у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Одржаће се на више локација у граду: у просторима Ликовног салона и „Трибине младих“ КЦНС, културној станици „Еђшег“ и Културном центру „Лаб“. Фестивал је део платформе „Калеидоскоп“ коју организује Фондација Нови Сад 2021.

Тема овогодишњег НОАфест-а је Млада графика – ауторски приступ графичком медију. Програмска целина обухватиће групну и две самосталне изложбе, Art meeting, графичке радионице за одрасле, као и радионицу са децом и изложбу дечијих радова. Гости фестивала су млади графичари из Србије, затим из Требиња и Бањалуке.

У Ликовном салону изложено је укупно 20 радова  – један из Бањалуке и четири из Требиња, док су уметници из наше земље аутори осталих радова.

Помоћник директора КЦНС Сунчица Марковића поздравила је публику и младе уметнике рекавши да ће они у наредних пет дана током трајања фестивала размењивати своја искуства у стварању савремене уметности.

На овом издању фестивала својим радовима представиће се: Ненад Балта,Софија Камаси, Јована Ђорђевић, Весна Опавски, Сара Лазаревић, Татјана Мартицки, Данијела Димитријевић, Миљана Раденковић, Нина Урошевић, Стефан Илић, Јелена Бурсаћ, Угљеша Цолић, Никола Карадеглић, Марија Шешлија, Јелена Медан, Саша Павловић, Кристина Лазаревић и Марко Бурлица.

Уметник Ненад Балта из Бањалуке рекао је да му је част што је део овог фестивала и да осећа велико задовољство што је његов рад уврштен у овогодишњу селекцију. Балта се Новосађанима представио графиком из циклуса названог „Тренутак у оквиру“, рађеног комбинованом техником.

Млада београдска уметница Марија Шешлија на овом фестивалу имаће своју прву самосталну изложбу рађену у линорезу и ситоштампи. Дипломирана ликовна уметница Јелена Медан из Требиња на овом НОАфесту представила се графиком успомена. Она сматра да су фестивали овог типа веома позитивна појава, јер промовишу младе људе и њихове радове и „стварају нови отисак уметности у данашњости“.

После отварања фестивала, у КЦ „Еђшег“ отворена је самостална изложба графичара Николе Радосављевића, а приређена је и трибина под насловом „Млада графика“ чији модератор је била историчарка уметности Биљана Јотић. На трибини су говорили графичар Никола Радосављевић, графичар и виши асистент на графичком департману Академије уметности у Тебињу Богдан Радовић и графичарка Љиљана Стојановић.

Графичарка из Београда Љиљана Стојановић пренела је младим уметницима своја искуства у овој сфери уметности као и некадашње схватање графичке уметности.

– Графика је данас мултимедијална дисциплина, широко дефинисана од формата поштанске марке до билборда, што је последица ступања на сцену нових медија. У свету постоје бијенали на којима се негује традиционална техника, док има и бијенала који су отворени за све врсте штампе – рекла је Љиљана Стојановић.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања