Почео НОАфест 2018

12/09/2018

НОАфест 2018 (Нови Сад опен арт фестивал), који ће трајати до 19. септембра 2018. године, отворен је вечерас, 12. септембра, у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Отварање фестивала пропраћено је изложбом 21 мозаика, чији аутори су учесници ове манифестације.

Фестивал је започео панел-дискусијом под називом „Мозаик данас” у којој су учествовали: Љиљана Суботић, историчар уметности, Мирјана Милић, магистар сликарства и професор на Високој школи – Академији СПЦ за уметност и конзервацију, Бранислав Михајлов, историчар уметности и магистар техничких наука за односе с јавношћу и мултимедијалне комуникације, Љиљана Ривић, уметница, као и уметници по позиву, Крум Шаранков и Зоран Живковић.

 Под вођством историчара уметности и модератора Биљане Јотић, панел је отворио историчар уметности Бранислав Михајлов који је упутио савет младим људима да свако од њих треба да „разгрће” пут правим уметничким вредностима у нашем друштву и да све појаве, над којима се пристојан свет саблажњава – престану да примећују.

– Имате две групе људи: оне који то са задововољством прате и оне који негодују. Ако на било који начин уђете у расправу на интернету критикујући такве појаве, ви управо учествујете у кампањи где се снага таквих информација појачава – каже Михајлов.

 Љиљана Суботић, која води Галерију СКЦ на Новом Београду, говорила је о свом искуству кустоса и мозаику као веома тешкој и захтевној техници.

– Срећна сам што многи уметници раде управо мозаик за бијенале. Временом је то узимало маха и данас имамо све више мозаика на сакралним објектима и приватним зградама – казала је Суботићева.

Мирјана Милић, професор на Академији Српске православне цркве за уметност и конзервацију, говорила је о специфичности технике израде мозаика која се од 2. века пре нове ере до краја 19. столећа готово није ни мењала. Тек тада, уместо глине и креча као везивног материјала, почиње да се користе цемент и други синтетички материјали.

    НОАфест већ пету годину заредом окупља савремене визуелне уметнике. У хетерогености уметничког изражавања, сваке године биран је другачији медиј који их спаја. Усмерен је на истраживање односа акције и реакције у друштву, окупљање и активно учешће уметника и сарадника и утицај који оставља на публику. Лајтмотив фестивала је „Уметност је жива ако има оних који је конзумирају”.

На овогодошњем фестивалу, уметници из Србије су: Дуња Сирмиум, Миљана Радојчић, Маријана Ракичевић, Стефан Станчић, Софија Марковић, Дина Стаматовић, Ана Миљковић, Милица Вујнић, Биљана Ђоковић, Милица Вуковић, Анђелка Радојевић, Наталија Миладиновић, Милан Ћук, Љиљана Ривић, Мирко Ћетковић, Ненад Марковић, Дарко Бурнаћ, Јелена Пејовић.

Поред њих, учествују и уметници из региона: Николина Манојловић Врачар (Хрватска), Зоран Живковић (Црна Гора), Крум Шаранков (Бугарска).

Селектори НОАфест-а 2018 су: Сунчица Марковић (помоћник директора Културног центра Новог Сада), Биљана Јотић (историчарка уметности) и Љиљана Суботић (историчарка уметности).

Наставак фестивала уследиће у петак 14. септембра у дворцу Еђшег, са почетком у 18 часова, када ће бити отворена изложба дечјих мозаика која ће одржати радионице под стручним вођством Љиљане Ривић током суботе и недеље, 15. и 16. септембра, од 11 до 14 часова.

У понедељак и уторак, 17. и 18. септембра, биће приређене НОА радионице под називом „Мозаик од боја и речи” са предшколцима из ПУ „Радосно детињство“, а отвореним часом, у среду 19. септембра, на „Трибини младих” КЦНС-а, у 12 часова, на коме ће се разговарати о мозаику са ученицима и студентима, биће затворен овогодишњи НОАфест.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања