ПОЧЕО ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ И НЕЗАВИСНОГ ФИЛМА “ЕУРО-ИН ФИЛМ“

05/12/2014

Више од 300 остварења пред Новосађанима

 

  Пројекцијом филма “Црни угаљ, танак лед” у Културном центру Новог Сада почео је Фестивал европског и независног филма “Еуро-Ин Филм”, који су свечано отворили филмски уредник Културног центра Новог Сада Ђорђе Каћански и професорица са Факултета примењених уметности у Београду Љиљана Петровић, која се захвалила организаторима што су указали част студентима да буду део овог Фестивала, и на тај начин прикажу лепоту “седме уметности”. Фестивал ће трајати до 28. децембра, а љубитељи филма ће моћи да погледају велики број филмских остварења који су обележили ову годину.
Ђорђе Каћански је истакао да ће Новосађани имати прилику да виде више од 300 филмова различитих жанрова, који су подељени у 19 тема.
-Овај Фестивал траје већ осамнаест година са једном идејом, да европску филмску уметност и уметност уопште промовишемо на најдостојнији начин, и то добрим филмом – додао је Каћански.

  Осим што ће филмаџије имати прилику да погледају остварења која су добила престижне награде у овој години, они ће моћи да присуствују и бројним предавањима, учествују на конкурсу за приказивање кратких филмова, али и да посете „Сајам филма“ који на једном месту окупља дистрибутере и приказиваче из читаве Србије.
Као пратећи део Фестивала отворене су и две изложбе „Границе тела““ и „Европски филмски плакати“. Прва изложба, коју су припремили студенти Факултета драмских уметности и Факултета примењених уметности у Београду са професорицом Љиљаном Петровић постављена је у “Ликовном салону” Културног центра Новог Сада, и приказује људско тело као основу, а аутори, уз помоћ распореда органа и шара, приказали су границе људског тела. Овај уметнички пројекат, на којем је радило више од 20 студената бави се емоцијама, а базиран је на истраживању изазова са којима се суочавају они који се опорављају од „видљивих“ и „невидљивих“ повреда узрокованих стресом и различитим трауматским повредама.

  Изложбу је отворио чувени филмски и позоришни редитељ Милан Белегишанин, који је рекао да постављени радови не представљају само границу људског тела у простору, него и у времену.
-Изложба је у почетку требало да се бави утицајем емоције и стреса на тело уметника и спортисте. Бавила се спољашњим и унутрашњим повредама, где би на самом крају њена порука требало да покаже да уметност може да се бори против отуђења и да човек никада није сам. Ови млади људи све то гледају кроз универзалну оптику, а изложба нам говори да смо сви ми једна космичка вињета – истакао је Белегишанин.
Друга изложба, „Европски филмски плакати“ Хусеина Чамџића, постављена је у салону биоскопа Културног центра и приказује прави временски караван остварења седме уметности, и то кроз филмске плакате из 60-тих, 70-тих и 80-тих година прошлог века. Аутор поставке је пасионирани истраживач и колекционар филателије који се годинама припремао за изложбу, скупљајући плакате највећих филмских остварења из тог времена.

 

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=giTH7T1L3fk[/youtube]

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JJCqZPlf960[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања