Počeo 7. Festival evropskog filma u Novom Sadu

04/07/2018

U organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji, EU info centra u Beogradu i EU info kutka u Novom Sadu, a u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC), Kulturnim centrom Novog Sada i Studentskim kulturnim centrom Novog Sada, u sredu 4. jula 2018. godine u Velikoj sali KCNS-a, svečano je otvoren Festival evropskog filma.

Reč je o filmskoj manifestaciji koja će trajati do četvrtka 19. jula, a na kojoj će biti prikazano 18 inostranih filmova.

Evropska unija proglasila je 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa, te se ovogodišnja manifestacija održava u tom duhu, pod motom „Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”. Ideja je  da se kroz filmsku umetnost gledaoci podstaknu na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine.

Urednik filmskog programa u KCNS-u, Đorđe Kaćanski, rekao je da će Festival evropskog filma ove godine ponuditi sjajan izbor u skladu sa idejom vodiljom Festivala.

– Filmovi govore o jednom nasleđu koje je vrlo specifično. Mi kad kažemo nasleđe, odmah u prvi plan stavljamo istoricizam i Kosovsku bitku, a u nasleđu imamo i drugih oblika ispoljavanja, a to ova manifestacija podrazumeva – kazao je Kaćanski mnogobrojnim „filmoljupcima“.

Predstavnica EU info pointa, Jovana Zđelarević istakla je da ove godine, poput država – članica EU, i Srbija nastoji da istakne svoje materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe u sklopu ovog festivala i nizom drugih aktivnosti.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da lično otvori ovaj festival koji, po njegovim rečima, stvara prekrasnu filmsku priču.

Po završetku svečanog otvaranja, prikazana je dugometražna filmska drama „Trampolin“ iz 2016. godine koja predstavlja prvenac hrvatske rediteljke Katarine Zrinke Matijević.

U nastavku festivala narednih dana biće prikazani filmovi iz: Francuske, Portugalije, Kipra, Bugarske, Mađarske, Italije, Slovenije, Španije, Slovačke, Austrije, Grčke, Velike Britanije, Holandije, Švedske, Danske i Nemačke. Projekcije će biti upriličene na dve lokacije: u bioskopskoj sali KCNS-a i na otvorenoj pozornici „Brod teatra“ novosadskog SKC-a, na Beogradskom keju.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja