Почео 7. Фестивал европског филма у Новом Саду

04/07/2018

У организацији Делегације Европске уније у Србији, ЕУ инфо центра у Београду и ЕУ инфо кутка у Новом Саду, а у сарадњи са Мрежом културних центара земаља Европске уније (EUNIC), Културним центром Новог Сада и Студентским културним центром Новог Сада, у среду 4. јула 2018. године у Великој сали КЦНС-а, свечано је отворен Фестивал европског филма.

Реч је о филмској манифестацији која ће трајати до четвртка 19. јула, а на којој ће бити приказано 18 иностраних филмова.

Европска унија прогласила је 2018. годину Европском годином културног наслеђа, те се овогодишња манифестација одржава у том духу, под мотом „Наше наслеђе: где прошлост сусреће будућност”. Идеја је  да се кроз филмску уметност гледаоци подстакну на откривање и истраживање европске културне баштине.

Уредник филмског програма у КЦНС-у, Ђорђе Каћански, рекао је да ће Фестивал европског филма ове године понудити сјајан избор у складу са идејом водиљом Фестивала.

– Филмови говоре о једном наслеђу које је врло специфично. Ми кад кажемо наслеђе, одмах у први план стављамо историцизам и Косовску битку, а у наслеђу имамо и других облика испољавања, а то ова манифестација подразумева – казао је Каћански многобројним „филмољупцима“.

Представница ЕУ инфо поинта, Јована Зђеларевић истакла је да ове године, попут држава – чланица ЕУ, и Србија настоји да истакне своје материјално и нематеријално културно наслеђе у склопу овог фестивала и низом других активности.

Генерални конзул Републике Хрватске у Суботици Велимир Плеша, изразио је задовољство због прилике да лично отвори овај фестивал који, по његовим речима, ствара прекрасну филмску причу.

По завршетку свечаног отварања, приказана је дугометражна филмска драма „Трамполин“ из 2016. године која представља првенац хрватске редитељке Катарине Зринке Матијевић.

У наставку фестивала наредних дана биће приказани филмови из: Француске, Португалије, Кипра, Бугарске, Мађарске, Италије, Словеније, Шпаније, Словачке, Аустрије, Грчке, Велике Британије, Холандије, Шведске, Данске и Немачке. Пројекције ће бити уприличене на две локације: у биоскопској сали КЦНС-а и на отвореној позорници „Брод театра“ новосадског СКЦ-а, на Београдском кеју.

Улаз на све пројекције је бесплатан.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања