Počeo 23. EURO-IN FILM – festival evropskog i nezavisnog filma

05/12/2019

EURO-IN FILM počeo je premijernim prikazivanjem ostvarenja „Film, Manoel de Oliveira i ja“, portugalskog reditelja Žoao Botelja.

Ovaj dokumentarac govori o De Oliveiri, najstarijem aktivnom režiseru na svetu, koji je živeo 107 godina. Prvi film je snimio daleke 1931. godine, a iza sebe je ostavio preko 50 dugometražnih  i dokumentarnih filmova. Preminuo je 2015. godine.

Smrt Manoela de Oliveire ostavila je veliku prazninu u portugalskoj kinematografiji. Žoao Boteljo je bio njegov učenik, ujedno i prijatelj poslednjih 40 godina. Poželeo je da napravi omaž svome učitelju, kako bi mu se na taj način zahvalio na svemu što je od njega naučio. Film nam predočava jedinstvenu priču čoveka koji je živeo duže od jednog veka, pa i danas živi kroz rad i stvaralaštvo svog naslednika. Film nam govori o životnim principima, jedinstvenim metodama režije ovog umetnika, o životu u kome se bukvalno sve vrtelo oko filma. Takođe, govori o neponovljivom umetničkom stilu koji je oblikovao svetsku kinematografiju i naslutio kako će se ona dalje razvijati.

Drugog dana festivala (danas, 05. decembra) na repertoaru su dva remek dela kinematografije koja su imala zapažene nastupe na Kanskom festivalu, odnosno Berlinskom festivalu.

Od 19 sati, publika će biti u prilici da pogleda film Cezara Diaza, „Naše majke“. Ovaj fim je ovenčan Zlatnom kamerom za najbolji debitantski film na ovogodišnjem Kanskom festivalu.

Od 21 sat na repertoaru je film „Sinonimi“, reditelja Nadava Lapida, koji je na ovogodišnjem Berlinalu osvojio Zlatnog medveda za najbolji film.

Ulaznice za obe projekcije mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra Novog Sada po ceni od 200 dinara.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja