Почео 23. ЕУРО-ИН ФИЛМ – фестивал европског и независног филма

05/12/2019

ЕУРО-ИН ФИЛМ почео је премијерним приказивањем остварења „Филм, Маноел де Оливеира и ја“, португалског редитеља Жоао Ботеља.

Овај документарац говори о Де Оливеири, најстаријем активном режисеру на свету, који је живео 107 година. Први филм је снимио далеке 1931. године, а иза себе је оставио преко 50 дугометражних  и документарних филмова. Преминуо је 2015. године.

Смрт Маноела де Оливеире оставила је велику празнину у португалској кинематографији. Жоао Ботељо је био његов ученик, уједно и пријатељ последњих 40 година. Пожелео је да направи омаж своме учитељу, како би му се на тај начин захвалио на свему што је од њега научио. Филм нам предочава јединствену причу човека који је живео дуже од једног века, па и данас живи кроз рад и стваралаштво свог наследника. Филм нам говори о животним принципима, јединственим методама режије овог уметника, о животу у коме се буквално све вртело око филма. Такође, говори о непоновљивом уметничком стилу који је обликовао светску кинематографију и наслутио како ће се она даље развијати.

Другог дана фестивала (данас, 05. децембра) на репертоару су два ремек дела кинематографије која су имала запажене наступе на Kанском фестивалу, односно Берлинском фестивалу.

Од 19 сати, публика ће бити у прилици да погледа филм Цезара Диаза, „Наше мајке“. Овај фим је овенчан Златном камером за најбољи дебитантски филм на овогодишњем Kанском фестивалу.

Oд 21 сат на репертоару је филм „Синоними“, редитеља Надава Лапида, који је на овогодишњем Берлиналу освојио Златног медведа за најбољи филм.

Улазнице за обе пројекције могу се купити на билетарници Kултурног центра Новог Сада по цени од 200 динара.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања