Почео 21. Новосадски џез фестивал

14/11/2019

Новосадски џез фестивал, 21. по реду, свечано је отворен у четвртак 14. новембра на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта.

У име града домаћина говорио је помоћник градоначелника Новог Сада, Иван Силер, који је пожелео добродошлицу учесницима и посетиоцима.

– Овај фестивал представља сјајну прилику да уживамо у квалитетној музици, али је то прилика и музичарима да се кроз разне програме и радионице усавршавају. Културни центар Новог Сада учинио је много тога у претходном периоду по овом питању и свакако да ће град Нови Сад и убудуће финансирати овакве и сличне манифестације које имају дугу и богату традицију – рекао је Силер.

Он је подсетио да је Нови Сад Европска престоница културе за 2021. годину и да је велики тим стручних људи ангажован на томе да се град достојно представи и оправда титулу коју с поносом носи.

Када је, потом, чилим кораком, на позорницу закорачио бард нашег џеза Војислав Бубиша Симић (95), музичар, композитор и диригент, Српским народним позориштем проломио се громки аплауз.

– Велика ми је част што сам позван да отворим овај фестивал. Нови Сад је мој други град, ту се осећам као да сам код куће, ту смо и почели први пут да свирамо џез. Зато Нови Сад ужива изузетно поштовање међу свим љубитељима џез музике  – рекао је Симић евоцирајући успомене на џез почетке у Новом Саду из времена чувеног Биг бенда. Затим је Новосадски џез фестивал прогласио отвореним.

Прво џез вече, у оквиру главног програма, отворио је ALEKSANDAR DUJIN ORCHESTRA, састав који постоји већ пуне две деценије и окупља преко четрдесет уметника различитих музичких оријентација у оквирима пројеката који се реализују. Александар Дујин Дуја (клавир) пре три године прославио је 40 година ауторског рада. До сада је на Новосадском џез фестивалу наступио укупно пет пута у склопу главног програма и два пута у склопу концепта „У сусрет Новосадском џез фестивалу“.

Ове године Дујин је наступио у саставу који је окупио девет извођача: Милена Јанчурић (флаута), Габор Бунфорд и Адам Клем, (саксофон), Драган Козарчић (труба), Владимир Нежић (тромбон), Владимир Јаковљевић (гитара), Ервин Малина (контрабас) и Петар Радмиловић (бубњеви). Програм је сачињен од ауторских композиција из ранијег периода припремљених за ову поставу која први пут наступа заједно, али и нових композиција које ће се извести по први пут.

Затим je на сцену изашао италијански DUO TROVESI – COSCIA. Ова два Италијана свирају песме које се везују за Луиса Армстронга, Глена Милера и Џорџа Формбија. Парафразирају Јаначекову композицију In The Mists и осврћу се на филмску музику (од As Time Goes By из Kazablanke дo Bel Ami из истоименог немачког филма).

За крај прве вечери овогодишњег фестивала наступио је Jamison Ross, jедно од најактуелнијих младих имена у музици, певач и бубњар. Јамисонова музика се прелива бојама које варирају између џез, R&B, соул, госпел и блуз музике.

Његово деби издање из 2015. године, Jamison, представило је свету његов концепт ритма и мелодије и донело му номинацију за Grammy награду за најбољи вокални џез албум.

После главног програма, љубитељи џез звука имали су прилику да у клубу „Трема” уживају у џем сешну групе House Band који чине: Кристијан Млачак (саксофон), Александар Бахун (клавир), Федор Рушкуц (контрабас) и Душан Иванишевић (бубњеви).

На сам дан почетка главног концертног програма у клубу „Трибина младих“ КЦНС уприличена је радионица чији је водитељ био Marco Pignataro, прошлогодишњи учесник ове џез манифестације. Радионице ће наставити са радом и током самог фестивала па нас у КЦНС очекује богат програм и 15. и 16. новембра.

Marco Pignataro је вишеталентовани саксофониста, композитор и педагог рођен у Болоњи (Италија). Заједно са Данилом Перезом, Марко тренутно води Berklee Global Jazz Institute (BGJI), светски водећи џез центар за музичко стваралаштво на Музичком колеџу у Бостону.

Истог дана, у Српском народном позоришту у 19 часова, отворена је изложба џез фотографија чији је аутор Курт Раде из Дортмунда.

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања