Почео 20. Новосадски џез фестивал

15/11/2018

Новосадски џез фестивал, 20. по реду, који се одржава под покровитељством Града Новог Сада и уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницима АП Војводине, свечано је отворен у четвртак 15. новембра на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта.

У име града домаћина, Фестивал који ће трајати до 17. новембра, свечано је отворио Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, нагласивши да је реч о јубиларном, 20. џез фестивалу у организацији Културног центра Новог Сада.

– Овај фестивал се током година позиционирао као један од најзначајнијих, не само у нашој земљи него и у региону. Новосадска публика има прилику да слуша најквалитетнији џез, а наш град, захваљујући и овом фестивалу, постаје међународни центар џеза – рекао је Рожић и захвалио КЦНС што је свих ових година неговао овај фестивал.

Рожић је нагласио да је овај програм нашао своје место и у пројекту Европске престонице културе. Градска управа културе и Фондација „Нови Сад 2021“, у сарадњи са КЦНС, настоје да програм још више унапреде како би фестивал био све квалитетнији.

Праћен бурним аплаузом током изласка на сцену, Војислав Бубиша Симић (94), легендарни диригент Оркестра РТВ Београд,  присетио се да је џез у Новом Саду присутан већ 40 година, али да је значај актуелног фестивала велик јер је током две деценије угостио највеће светске звезде џеза.

     Потом су на бину изашли извођачи. Прве вечери Новосадског џез фестивала, у оквиру главног програма, наступио је Macha Gharibian Trio из Француске који чине: Macha Gharibian (клавир), Fender Rhodes (глас), Mauro Gargano (контрабас) и Fabrice Moreau (бубњеви). Macha Gharibian, певачица, кантауторка, извођач и одважна композиторка позоришне и филмске музике, џез је додала свом репертоару после дужег боравка у Њујорку и успела да добије природни спој свих тих утицаја, мешајући џез, јерменске народне песме и друге незападне традиције и формирајући сопствени стил који представља урбану и модерну мешавину жанрова.

Затим je на сцену изашао The Steve Wilson & Wilsonian’s Grain, квартет из Њујорка. Чине га: Steve Wilson (саксофон), Uri Caine (клавир), Ugonna Okegwo (бас) и Ulyssess Owens Jr. (бубњеви). Њихов репертоар представља Вилсонове ауторске композиције и аранжмане, као и композиције чланова бенда. Wilsonian’s Grain је нешто попут снажне, компактне четворке коју чине омиљени музичари музичара.

На крају прве вечери овогодишњег фестивала наступио је аустријски Julia Siedl Trio, који чине: Julia Siedl (клавир) и два музичара са ових простора – Штефан Пишта Бартуш (бас) и Анђелко Ступар (бубњеви). Музичарка која потиче из покрајине Доња Аустрија, а живи у Бечу, Julia Siedl, негује осећајан и топао звук. Њена музичка естетика је префињена а уједно и изразито разнолика, јер обухвата више стилова. Са својим музичким партнерима, ова пијанисткиња реализује своју потпуну индивидуалну интерпретацију џеза у којој на рафиниран начин мелодије одређују тон, а суптилно структуриране хармоније и импровизације у служби музике на веома разнолик начин одређују догађаје.

После главног програма, љубитељи џез звука имали су прилику да у СНП клубу уживају у Џем Сешн- House Band-у, који чине: Кристијан Млачак (саксофон), Александар Бахун (клавир), Федор Рушкуц / Игор Молнар (бас гитара, контрабас) и Душан Иванишевић (бубњеви).

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања