Počeo 19. Novosadski džez festival

17/11/2017

     Novosadski džez festival, 19. po redu, koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicima AP Vojvodine, svečano je otvoren u četvrtak, 16. novembra na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta.

U ime grada domaćina, Festival koji će trajati do 18. novembra, svečano je otvorio Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu. Rožić je pozdravio učesnike i festivalsku publiku rekavši da Novi Sad, preko Kulturnog centra, finansira ovaj  festival koji predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija koju grad ima.

Rožić je posebnu poruku uputio gostima podsetivši da je u procesu kandidovanja Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine, Novosadski džez festival bio jedan od aduta za sticanje ove prestižne titule.

– Kulturni centar Novog Sada i ovom prilikom pokazao je da je dobar organizator i ovo je prilika da im se zahvalim na svim dostignućima koje su imali godinama unatrag. Ti rezultati su i rezultati Grada Novog Sada – kazao je Rožić i posebno istakao da se na džez festivalu ove godine predstavljaju i muzičari iz inostranih prestonica kulture.

Prve večeri Novosadskog džez festivala, u okviru glavnog programa, nastupila je američka pevačica Deniz King, uz pratnju Novosadskog Big benda, koji je predvodio dirigent Fedor Vrtačnik. Interesovanje za ovu vrstu muzike ona je ispoljila u 13. godini, a pevanje je učila mimo školskih sistema, pa se zato smatra prirodnom pevačicom, čija karijera traje već 25 godina. Njen izlazak na scenu, kao i izvedbu hitova „Feeling Good” Nine Simon i „Think” Arete Frenklin, novosadska publika propratila je ovacijama i gromoglasnim aplauzom.

Zatim je na scenu izašao Miguel Zenon Quartet, koji čine Luis Perdomo (klavir), Hans Glawischnig (bas) i Henry Cole (bubnjevi). Bend predvodi jedan od najinovativnijih i najuticajnijih saksofonista svoje generacije, kompozitor i konceptualista Portorikanac Miguel Zenon koga su Novosađani pozvali na bis.

Na kraju prve večeri ovogodišnjeg festivala, nastupio je Dušan Jevtović Trio, u čijem sastavu su: Vasil Hadžimanov, (klavir), Dušan Jevtović, (gitara) i Asaf Sirkis (bubnjevi).

Ljubitelji džez zvuka imali su priliku, posle glavnog programa, da u Klubu „Trema“ uživaju u Džem Sešn-u House Band-a koji čine: Adam Klemm, saksofon, Aleksandar Bahun, klavir, Nikola Matošić, kontrabas i Dušan Ivanišević, bubnjevi.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja