Почео 19. Новосадски џез фестивал

17/11/2017

     Новосадски џез фестивал, 19. по реду, који се одржава под покровитељством Града Новог Сада и уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницима АП Војводине, свечано је отворен у четвртак, 16. новембра на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта.

У име града домаћина, Фестивал који ће трајати до 18. новембра, свечано је отворио Далибор Рожић, члан Градског већа за културу. Рожић је поздравио учеснике и фестивалску публику рекавши да Нови Сад, преко Културног центра, финансира овај  фестивал који представља једну од најзначајнијих манифестација коју град има.

Рожић је посебну поруку упутио гостима подсетивши да је у процесу кандидовања Новог Сада за титулу Европске престонице културе 2021. године, Новосадски џез фестивал био један од адута за стицање ове престижне титуле.

– Културни центар Новог Сада и овом приликом показао је да је добар организатор и ово је прилика да им се захвалим на свим достигнућима које су имали годинама унатраг. Ти резултати су и резултати Града Новог Сада – казао је Рожић и посебно истакао да се на џез фестивалу ове године представљају и музичари из иностраних престоница културе.

Прве вечери Новосадског џез фестивала, у оквиру главног програма, наступила је америчка певачица Дениз Кинг, уз пратњу Новосадског Биг бенда, који је предводио диригент Федор Вртачник. Интересовање за ову врсту музике она је испољила у 13. години, а певање је учила мимо школских система, па се зато сматра природном певачицом, чија каријера траје већ 25 година. Њен излазак на сцену, као и изведбу хитова „Feeling Good” Нине Симон и „Think” Aрете Френклин, новосадска публика пропратила је овацијама и громогласним аплаузом.

Затим je на сцену изашао Miguel Zenon Quartet, који чине Luis Perdomo (клавир), Hans Glawischnig (бас) и Henry Cole (бубњеви). Бенд предводи један од најиновативнијих и најутицајнијих саксофониста своје генерације, композитор и концептуалиста Порториканац Miguel Zenon кога су Новосађани позвали на бис.

На крају прве вечери овогодишњег фестивала, наступио је Душан Јевтовић Трио, у чијем саставу су: Васил Хаџиманов, (клавир), Душан Јевтовић, (гитара) и Асаф Сиркис (бубњеви).

Љубитељи џез звука имали су прилику, после главног програма, да у Клубу „Трема“ уживају у Џем Сешн-у House Band-a који чине: Adam Кlemm, саксофон, Александар Бахун, клавир, Никола Матошић, контрабас и Душан Иванишевић, бубњеви.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања