Почели Дани савременог италијанског филма

28/11/2014

Филмом „Велика лепота“, режисера Паола Сорентина, свечано су отворени Дани савременог италијанског филма у Великој сали новосадског Културног центра. Фестивал, дванаести по реду, који организује Културни центар Новог Сада у сарадњи са Италијанским институтом за културу, отворили су уредник филмског програма КЦНС Ђорђе Каћански, председник клуба „Амакорд“ Слободан Јовановић и Ђанфранко Ренда, заменик директора Италијанског института за културу у Београду.
Упркос хладном времену, велики број Новосађана дошао је да погледа филм „Велика лепота“, комедију која говори о Ђепу Гамбарделу, писцу и новинару који се присећа младости и бурног друштвеног живота у Риму. Његов живот представља хедонистичку шетњу по друштвеном животу римске културне елите – од уметничких перформанса до раскошних вечера и плесних забава. Уредник филмског програма КЦНС Ђорђе Каћански, захвалио се публици и најавио да ће у наредним данима посетиоци фестивала имати прилику да виде најбоља остварења италијанске кинематографије, као што су филмови „Веровали смо“ Марија Мартонеа, „Свети Г.Р.А“ Ђанфранка Розија, добитника Златног Лава, „Ријалити“ Матеа Гаронеа и многи други.

Помоћник директора Италијаснког института за културу у Београду, Ђанкарло Ренда захвалио се Културном центру и рекао да се италијанска кинематографија може похвалити многобројним филмским ствараоцима. – Имамо добре глумце, режисере и идеје. Нису сви ови филмови велика дела, али сваки од њих има нешто интересантно – рекао је Ренда.
Дани савременог италијанског филма трају до 3. децембра, а публици ће бити представљено осам остварења афирмисаних редитеља и прва остварења младих аутора. Карте за пројекције се могу купити на билетерници Културног центра Новог Сада, сваког дана од 19:00 сати по цени од 150 динара по пројекцији. Манифестацију су подржали град Нови Сад и Клуб љубитеља италијанског филма „Амаркорд“.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DPi8xr6BB1w[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NNDuZ8k7sW4[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ItpXVeUq7Dg[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања