ПОЧЕЛИ „ДАНИ БУЊЕВАЧКЕ КУЛТУРЕ” У КЦНС

23/08/2018

Уз музичко-сценски програм КУДЖ „Братство” и наступ солисткиње Тамаре Бабић, у четвртак 22. августа, званично је отворена манифестација „Дани буњевачке културе” у Културном центру Новог Сада.

Свечану изложбу „Дужијанца”, која је организована поводом Дана Дужијанце, буњевачког националног празника, отворила је председница Буњевачког националног савета Сузана Кујунџић Остојић, а поздравну реч упутио је и помоћник градоначелника Града Новог Сада Александар Петровић. Свечаности су присуствовали бројни званичници: покрајински секретар за културу и јавно информисање Драгана Милошевић, помоћник покрајинског секретара за јавно информисање, медије и аналитику Ђорђе Вукмировић, подсекретар покрајинског секретара за културу и јавно информисање Станислав Радуловић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, члан Градског већа за образовање мр Владимир Јелић, заменица начелнице Градске управе за културу Зорица Шијак, у име Музеја Војводине др Татјана Бугарски, виши кустос и етнолог, и у име Архива Војводине в. д. директор Небојша Кузмановић. У име домаћина госте је поздравила Тијана Аћимовић, главни организатор КЦНС-а.

У поздравној речи, помоћник градоначелника Града Новог Сада Александар Петровић, рекао је да на оваквој манифестацији никада раније није било толико људи али ни еминентних посетилаца и функционера. „Драго ми је што се прослава Дужијанце обележава у једној од дванаест културних установа чији је оснивач Град Нови Сад, у Културном центру Новог Сада. Година 2018. је веома значајна због обележавања стогодишњице од присаједињења Војводине Србији, а Буњевци су били један од важних чинилаца овог историјског догађаја, раме уз раме са свим осталим словенским народима. Мултикултуралност и мултиетничност су важна обележја Новог Сада и Војводине и историјска константа којом се поносимо”.

Отварајући изложбу, председница Буњевачког националног савета Сузана Кујунџић Остојић захвалила је свима који су помогли да се ова изложба одржи. Наводећи да је Дужијанца народни обичај стар сто година који има паганске корене, позвала је све Буњевце и Новосађане да се и следеће године придруже прослави.

Пре више од сто година Дужијанца је настала као вид породичне прославе и захвалности Богу за успешан завршетак жетве. Временом је прерасла у један од најживописнијих догађаја, настао у Суботици, који траје пет месеци, а кулминира пред празник Велике Госпојине у августу.

У наредна три дана, Новосађани ће имати прилику да у Клубу „Трибина младих” виде изложбу и предмете од сламе, али и да се упознају са традицијом и обичајима бачких Буњеваца. Манифестација траје до 26. августа, а посетиоци изложбу и експонате могу видети у време од 9 до 21 час.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања