Почеле са радом радионице сликања на камену

query_builder

У Дворцу Еђшег, у уторак 2. октобра, почеле су са радом радионице сликања на камену које држи сликарка Биљана Ристић. Радионице су намењене свима онима који желе да се упознају са техником сликања на камену и одржавају се сваке друге недеље у месецу у периоду од 15 до 17 часова у Дворцу Еђшег. Сви заинтересовани пријаве могу слати на мејл адресу: [email protected]

 

 

“SECCO” техника је једна од најстаријих сликарских техника, почев од цртежа по стенама Altamire и Lascauxa, преко камених плоча као носиоца штафелајске слике у грчком сликарству, Рубенсових олтарских слика, фреско сликарства, па све до данас. Камен као носилац штафелајске слике тражи изолацију (15% раствором шелака помешаног са буковим пепелом), импрегнацију и препарацију на основу своје структуре и локалитета са кога потиче. Основа технике је фино тзв”secco” малтерисање камених плоча у што тањем наносу, обрада сваког претходног (потпуно осушеног) наноса пре следећег, све док се не добије површина задовољавајуће финоће. Препарација се изводи немасном основом, у супротном уље које уђе у поре мрви камен. Само сликање у новије време се изводи као акрилно secco сликање или комбиновано акрилно и уљно сликање.

Tags:

2 Responses to “Почеле са радом радионице сликања на камену”

  1. Milica Avramović

    Biljana ovu komplikovanu tehniku “slikanja na kamenu” čini dostupnom i lakom za svakoga. Za nesebičnu pomoć i sva potrebna objašnjenja spremna je da pruži u svakom trenutku. Hvala joj.

    Одговори

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language