POČELE BESPLATNE RADIONICE MOZAIKA ZA NAJMLAĐE

07/02/2015

Subote su rezervisane za druženje, učenje i kreativnost

 

   Prva u nizu besplatnih radionica mozaika za decu koju vodi umetnica Ljiljana Rivić, u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada, održana je danas. Svake subote najmlađi sugrađani će provesti dva sata u kreativnom radu, druženju i učenju, trošeći slobodno vreme na koristan način. Pored toga što će razvijati maštu, klinci će steći elementarna znanja i tehnike u vezi sa izradom mozaika, koja će im pomoći da, možda, u budućnosti neko od njih stasa u prave umetnike. Prvi deo radionice čini priprema crteža za mozaik, tačnije skica koje će predstavljati podlogu za njegovu izradu, dok će već sledećeg časa „mali umetnici“ početi da rade sa prirodnim kamenjem.

– Deca će učiti kako da obrade kamen i upoznaju se sa tehnikom mozaika. Oni će mozaike na radionici izrađivati indirektnom tehnikom, koja podrazumeva lepljenje kamena na privremeni nosač, koji će se na kraju izlivati u meterijalima predviđenim za to – rekla je Rivić i dodala da je uzrast od 9 do 15 godina, koji je bio jedini uslov za prijavu, najbolji period za učenje pravljenja mozaika, jer se u tom dobu kod dece razvija kreativnost i moć zapažanja, pošto je mozaik tehnika koja uključuje sva čula, pa na taj način deca razvijaju motoriku i kreativnost.

  U narednoj, drugoj, fazi mališani će se upoznati sa bojom i njenom upotrebom u tehnici mozaika, koja ima svoje specifičnosti, a koje se posebno odnose na uklapanje i njihov međusobni odnos . U trećoj fazi oni će savladati tehniku indirektnog mozaika koja podrazumeva učenje ređanja kamenčića po papiru.

  Za samo nedelju dana, koliko je trajalo prijavljivanje, javilo se više od 30 mališana. Rivićeva je i više nego zadovoljna odzivom i, kako je rekla, nakon ove grupe u kojoj je trenutno petnaestoro dece, oformiće se još jedna. Mališani će mozaike izrađivati na zadate teme kao što su: životinje, biljke, cveće, priroda, a sav materijal za rad obezbedio je Kulturni centar Novog Sada.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=COl2s3k4ucc[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JugvPrwd0wM[/youtube]

Komentari

Svetlana Svetlana

Zanimaju nas radionice za decu, sto se odrzavaju kod vas subotom, da li ima mesta za jedno dete 14.11.2015 ____

replies

kcns kcns

Poštovanje,

kontaktirajte organizatora radionica, Natašu Topolac mejl: [email protected]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja