ПОЧЕЛЕ БЕСПЛАТНЕ РАДИОНИЦЕ МОЗАИКА ЗА НАЈМЛАЂЕ

07/02/2015

Суботе су резервисане за дружење, учење и креативност

 

   Прва у низу бесплатних радионица мозаика за децу коју води уметница Љиљана Ривић, у сарадњи са Културним центром Новог Сада, одржана је данас. Сваке суботе најмлађи суграђани ће провести два сата у креативном раду, дружењу и учењу, трошећи слободно време на користан начин. Поред тога што ће развијати машту, клинци ће стећи елементарна знања и технике у вези са израдом мозаика, која ће им помоћи да, можда, у будућности неко од њих стаса у праве уметнике. Први део радионице чини припрема цртежа за мозаик, тачније скица које ће представљати подлогу за његову израду, док ће већ следећег часа „мали уметници“ почети да раде са природним камењем.

– Деца ће учити како да обраде камен и упознају се са техником мозаика. Они ће мозаике на радионици израђивати индиректном техником, која подразумева лепљење камена на привремени носач, који ће се на крају изливати у метеријалима предвиђеним за то – рекла је Ривић и додала да је узраст од 9 до 15 година, који је био једини услов за пријаву, најбољи период за учење прављења мозаика, јер се у том добу код деце развија креативност и моћ запажања, пошто је мозаик техника која укључује сва чула, па на тај начин деца развијају моторику и креативност.

  У наредној, другој, фази малишани ће се упознати са бојом и њеном употребом у техници мозаика, која има своје специфичности, а које се посебно односе на уклапање и њихов међусобни однос . У трећој фази они ће савладати технику индиректног мозаика која подразумева учење ређања каменчића по папиру.

  За само недељу дана, колико је трајало пријављивање, јавило се више од 30 малишана. Ривићева је и више него задовољна одзивом и, како је рекла, након ове групе у којој је тренутно петнаесторо деце, оформиће се још једна. Малишани ће мозаике израђивати на задате теме као што су: животиње, биљке, цвеће, природа, а сав материјал за рад обезбедио је Културни центар Новог Сада.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=COl2s3k4ucc[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JugvPrwd0wM[/youtube]

Коментари

Svetlana Svetlana

Zanimaju nas radionice za decu, sto se odrzavaju kod vas subotom, da li ima mesta za jedno dete 14.11.2015 ____

replies

kcns kcns

Поштовање,

контактирајте организатора радионица, Наташу Тополац мејл: [email protected]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања