Počela sa radom 6. Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund

11/07/2016

Više od 70 polaznika 6. Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund zajedno sa svojim mentorima i organizatorima okupilo se juče na „Tribini mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, gde su započeli sa radom koji će trajati do 18. jula. Polaznike ovogodišnje Akademije pozdravili su muzička urednica Vesna Kaćanski, saksofonista i autor programa Uve Plat kao i ostali profesori.

Već na samom početku osetila se dobra i pozitivna energija između profesora i studenata, koji su došli da i ovo leto jednu nedelju provedu učeći od vrhunskih profesora. Polaznici će u narednih nedelju dana učiti sve o džez muzici, a Novosađani će imati priliku da ih čuju na tri džem sešna – Brod Zepelin, Brod Teatar i Galerija I.T.D. dok će poslednjeg dana Akademije na Tribini mladih 17.juna sa početkom u 20 časova održati završni koncert u Kulturnom centru Novog Sada.

Profesore i polaznike pozdravila je urednica muzičkog programa, Vesna Kaćanski koja je istakla da ovaj program ne bi mogao da bude realizovan bez sjajne saradnje dva grada pobratima, a koja je iz godine u godinu sve bolja i čvršća.- Izuzetno mi je drago što vidim polaznike koji dolaze svake godine, ali posebno mi je drago što vidim nova lica koja će verujem uživati zajedno sa svima nama. Kada smo počinjali nismo znali dokle ćemo stići, a vreme pokazuje da ova Akademija ima svoju lepu budućnost. Ove godine imamo polaznike iz Novog Sada, Zrenjanina, Sombora, Beograda, Novog Beograda, Leskovca, Inđije, Horgoša, Rume, Beočina, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Mađarske, ali i 11 mladih muzičara iz Dortmunda. – rekla je Kaćanski.

Direktna saradnja Kulturnog centra Novog Sada, sa džez umetnicima iz Dortmunda traje već 13 godina, a započela je gostovanjem Big Band-a Jazz Akademije „Glenn Buschmann“ na Novosadskom džez festivalu. Jedan od glavnih profesora, istaknuti saksofonista i profesor na džez akademiji iz Dortmunda Uve Plat od samog početkra priprema plan rada Letnje džez akademije Novi Sad- Dortmund, na ovom projektu učestvuje od samog početka. Kao jedan od profesora, pozdravio je polaznike, rekavši dam mu je veoma drago što iz godine u godinu ima sve više polaznika al i što se stari vraćaju.

Osim profesora Plata polaznike će podučavati: Klaus Hajman- truba, Matijaž Mikuletič- trombon, Gregori Genea- pijanista, Vanja Kevrešan – gitarista, Fedor Ruškuc – kontrabasista, Miroslav Karlović – bubnjar, Sitara Šimanijak – vokal i Igor Molnar – bas gitara. Polaznici će većinu vremana provoditi u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada i Muzičke škole “Isidor Bajić” gde će u periodu od nedelju dana učiti i pripremati se za završni koncert. Program je realizovan saradnjom Novog Sada i Dortmunda i svi sadržaji su besplatni.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja