Почела са радом 6. Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд

11/07/2016

Више од 70 полазника 6. Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд заједно са својим менторима и организаторима окупило се јуче на „Трибини младих“ Културног центра Новог Сада, где су започели са радом који ће трајати до 18. јула. Полазнике овогодишње Академије поздравили су музичка уредница Весна Каћански, саксофониста и аутор програма Уве Плат као и остали професори.

Већ на самом почетку осетила се добра и позитивна енергија између професора и студената, који су дошли да и ово лето једну недељу проведу учећи од врхунских професора. Полазници ће у наредних недељу дана учити све о џез музици, а Новосађани ће имати прилику да их чују на три џем сешна – Брод Зепелин, Брод Театар и Галерија И.Т.Д. док ће последњег дана Академије на Трибини младих 17.јуна са почетком у 20 часова одржати завршни концерт у Културном центру Новог Сада.

Професоре и полазнике поздравила је уредница музичког програма, Весна Каћански која је истакла да овај програм не би могао да буде реализован без сјајне сарадње два града побратима, а која је из године у годину све боља и чвршћа.- Изузетно ми је драго што видим полазнике који долазе сваке године, али посебно ми је драго што видим нова лица која ће верујем уживати заједно са свима нама. Када смо почињали нисмо знали докле ћемо стићи, а време показује да ова Академија има своју лепу будућност. Ове године имамо полазнике из Новог Сада, Зрењанина, Сомбора, Београда, Новог Београда, Лесковца, Инђије, Хоргоша, Руме, Беочина, Сједињених Америчких Држава, Русије и Мађарске, али и 11 младих музичара из Дортмунда. – рекла је Каћански.

Директна сарадња Културног центра Новог Сада, са џез уметницима из Дортмунда траје већ 13 година, а започела је гостовањем Биг Банд-а Јазз Академије „Гленн Бусцхманн“ на Новосадском џез фестивалу. Један од главних професора, истакнути саксофониста и професор на џез академији из Дортмунда Уве Плат од самог почеткра припрема план рада Летње џез академије Нови Сад- Дортмунд, на овом пројекту учествује од самог почетка. Као један од професора, поздравио је полазнике, рекавши дам му је веома драго што из године у годину има све више полазника ал и што се стари враћају.

Осим професора Плата полазнике ће подучавати: Клаус Хајман- труба, Матијаж Микулетич- тромбон, Грегори Генеа- пијаниста, Вања Кеврешан – гитариста, Федор Рушкуц – контрабасиста, Мирослав Карловић – бубњар, Ситара Шиманијак – вокал и Игор Молнар – бас гитара. Полазници ће већину времана проводити у просторијама Културног центра Новог Сада и Музичке школе “Исидор Бајић” где ће у периоду од недељу дана учити и припремати се за завршни концерт. Програм је реализован сарадњом Новог Сада и Дортмунда и сви садржаји су бесплатни.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања