Počela sa radom 5. Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund

27/07/2015

Više od 70 polaznika edukovaće se potpuno besplatno

Više od sedamdeset polaznika pete Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund, zajedno sa svojim mentorima i organizatorima okupilo se u nedelju na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada, gde su započeli svoje druženje koje će trajati do 3.avgusta. Muzička redakcija novosadskog Kulturnog centra i ove godine u saradnji sa gradom pobratimom pripremila je osmodnevni edukativni program koji je za sve polaznika potpuno besplatan. Već nakon završenog prvog dana, gde su se polaznici upoznali sa predavačima, osetilo se dobro raspoloženje i veliko interesovanje učesnika da odmah počnu sa učenjem.

Profesore-mentore i polaznike 5. Letnje džez akademije pozdravila je Vesna Kaćanski, urednica muzičke redakcije Kulturnog centra Novog Sada naglasivši da ovako vredan projekat ne bi mogao da bude realizovan bez pomoći dva grada – Novog Sada i Dortmunda, koji pružaju punu podršku. Kako je rekla, iz godine u godinu, zahvaljujući Letnjoj džez akademiji učvršćuju se i proširuju odnosi ova dva grada, a osim međunarodne saradnje, KCNS učvršćuje saradnju i na lokalnom nivou, sarađujući sa Muzičkom školom „Isidor Bajić”. – Zahvaljujem se svima vama koji su se prijavili za učešće na Akademiji. Drago mi je što vidim puno novih i mladih ljudi, koji će osim muzičkog znanja steći i nove prijatelje. Želim da se narednih nedelju dana lepo druže i uživaju – rekla je Kaćanski.

Direktna saradnja Kulturnog centra Novog Sada, sa džez umetnicima iz Dortmunda traje već 12 godina, a započela je gostovanjem Big Band-a Jazz Akademije „Glen Bušman “ na Novosadskom džez festivalu. Jedan od glavnih profesora, istaknuti saksofonista i profesor na džez akademiji „Glen Bušman” iz Dortmunda Uve Plat na ovom projektu učestvuje od samog početka. Pozdravivši polaznike on nije krio oduševljenje zbog pune Tribine mladih, rekavši da je ovogodišnji odziv najbolji do sada, što mu je izuzetno drago jer to znači da ovaj vid radionice svake godine zainteresuje sve više mladih muzičara. – Drago mi je što ste se ove godine odazvali u ovolikom broj. verujem da nam predstoji osam dana odličnog druženja – rekao je Plat dodavši da se osim polaznika iz Srbije na Akademiju prijavilo i deset učenika iz Dortmunda.

Osim Plata, ove godine na Akademiji predaju i kontrabasista Fedor Ruškuc, bas gitarista Igor Molnar, trombonist Nemanja Zlatarev, bubnjar Miroslav Karlović, trubu predaje Klaus Heiman, klavir Roman Babik, udaraljke Vanja Keveršan, dok će časove džez pevanja, koja se ove godine realizuju prvi put, predavati Sithara Sčimanjak.

Polaznici će u narednih nedelju dana zajedno sa svojim profesorima intezivno raditi, ali će i svoj talenat predstaviti Novosađanima. Sugrađani imati priliku da ih čuju na „džemsešnima“ koji će se održati na nekoliko lokacija u gradu: Brod Cepelin i Galerija I.T.D, dok je završni koncert rezervisan za 2.avgust na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja