Почела са радом 5. Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд

27/07/2015

Више од 70 полазника едуковаће се потпуно бесплатно

Више од седамдесет полазника пете Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд, заједно са својим менторима и организаторима окупило се у недељу на Трибини младих Културног центра Новог Сада, где су започели своје дружење које ће трајати до 3.августа. Музичка редакција новосадског Културног центра и ове године у сарадњи са градом побратимом припремила је осмодневни едукативни програм који је за све полазника потпуно бесплатан. Већ након завршеног првог дана, где су се полазници упознали са предавачима, осетило се добро расположење и велико интересовање учесника да одмах почну са учењем.

Професоре-менторе и полазнике 5. Летње џез академије поздравила је Весна Каћански, уредница музичке редакције Културног центра Новог Сада нагласивши да овако вредан пројекат не би могао да буде реализован без помоћи два града – Новог Сада и Дортмунда, који пружају пуну подршку. Како је рекла, из године у годину, захваљујући Летњој џез академији учвршћују се и проширују односи ова два града, а осим међународне сарадње, КЦНС учвршћује сарадњу и на локалном нивоу, сарађујући са Музичком школом „Исидор Бајић”. – Захваљујем се свима вама који су се пријавили за учешће на Академији. Драго ми је што видим пуно нових и младих људи, који ће осим музичког знања стећи и нове пријатеље. Желим да се наредних недељу дана лепо друже и уживају – рекла је Каћански.

Директна сарадња Културног центра Новог Сада, са џез уметницима из Дортмунда траје већ 12 година, а започела је гостовањем Биг Банд-а Јазз Академије „Глен Бушман “ на Новосадском џез фестивалу. Један од главних професора, истакнути саксофониста и професор на џез академији „Глен Бушман” из Дортмунда Уве Плат на овом пројекту учествује од самог почетка. Поздравивши полазнике он није крио одушевљење због пуне Трибине младих, рекавши да је овогодишњи одзив најбољи до сада, што му је изузетно драго јер то значи да овај вид радионице сваке године заинтересује све више младих музичара. – Драго ми је што сте се ове године одазвали у оволиком број. верујем да нам предстоји осам дана одличног дружења – рекао је Плат додавши да се осим полазника из Србије на Академију пријавило и десет ученика из Дортмунда.

Осим Плата, ове године на Академији предају и контрабасиста Федор Рушкуц, бас гитариста Игор Молнар, тромбонист Немања Златарев, бубњар Мирослав Карловић, трубу предаје Клаус Хеиман, клавир Роман Бабик, удараљке Вања Кевершан, док ће часове џез певања, која се ове године реализују први пут, предавати Ситхара Счимањак.

Полазници ће у наредних недељу дана заједно са својим професорима интезивно радити, али ће и свој таленат представити Новосађанима. Суграђани имати прилику да их чују на „џемсешнима“ који ће се одржати на неколико локација у граду: Брод Цепелин и Галерија И.Т.Д, док је завршни концерт резервисан за 2.август на Трибини младих Културног центра Новог Сада.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања