Počela manifestacija Dani Meksika u Novom Sadu

13/06/2015

Dani Meksika u Novom Sadu – kreativni susret svetova

Manifestacija „Dani Meksika u Novom Sadu“ svečano je otvorena izložbom „Meksički film na stranim plakatima“na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. Mnogobrjonim posetiocima obratili su se v.d. direktora novosadskog Kulturnog centra Bojan Panaotović, ministar Hose Umberto Kastro Viljalobos i master istraživač dramskih i aduio-vizuelnih umetnosti Ilijana Munjoz.

Izloženi plakati, koje sugrađani mogu da pogledaju do kraja manifestacije (15. juna), predstavljaju vizuelnu zaostavštinu umetnika komunističkog bloka između četrdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Osim toga, postavka koju čine 24 tematski različita plakata, predstavlja svojevrsno kulturno blago, ali i refleksiju umetničke grafike u filmskoj industriji Meksika.

U vremenu kada se narodi, kontinenti i države gledaju preko nišana, od presudne je važnosti da se održava što više ovakvih manifestacija, rekao je v.d. direktora novosadskog Kulturnog centra Bojan Panaotović – Verujemo da će u ovoj izložbi uživati svi sugrađani koji poštuju vlastitu, ali i tuđu kulturnu baštinu. Stoga se nadmo i da će uskoro u Meksiku biti organizovani Dani Srbije– dodao je Panaotović.

Plakati koji su predstavljeni, oslikavaju kultne i klasične filmske franšize, te ne treba čuditi što se našlo mesta za ostvarenja poput „Rid“, „Pobunjeni Meksiko“, „Anđeo istrebljivač“, „Zapisi iz Marusije“, „Huana Galjo“, „Toreador“, i druge. Predstavnici Ambasade Meksika u Srbiji kažu da im je velika čast što su prisustvuju ovoj manifestaciji. U okviru celokupnog kulturnog programa koji organizuje Ambasada, „Dani Meksika u Novom Sadu“, su jedan od najkompleksnijih događaja ove godine, jer uključuju izložbu plakata i četiri dokumentarna filma, a posebno nam je drago gosti imaju priliku degustiraju naše gastronomske specijalitete – izjavio je Hose Umberto Kastro Viljalobos.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja