Почела манифестација Дани Мексика у Новом Саду

13/06/2015

Дани Мексика у Новом Саду – креативни сусрет светова

Манифестација „Дани Мексика у Новом Саду“ свечано је отворена изложбом „Мексички филм на страним плакатима“на Трибини младих Културног центра Новог Сада. Многобрјоним посетиоцима обратили су се в.д. директора новосадског Културног центра Бојан Панаотовић, министар Хосе Умберто Кастро Виљалобос и мастер истраживач драмских и адуио-визуелних уметности Илијана Муњоз.

Изложени плакати, које суграђани могу да погледају до краја манифестације (15. јуна), представљају визуелну заоставштину уметника комунистичког блока између четрдесетих и седамдесетих година прошлог века. Осим тога, поставка коју чине 24 тематски различита плаката, представља својеврсно културно благо, али и рефлексију уметничке графике у филмској индустрији Мексика.

У времену када се народи, континенти и државе гледају преко нишана, од пресудне је важности да се одржава што више оваквих манифестација, рекао је в.д. директора новосадског Културног центра Бојан Панаотовић – Верујемо да ће у овој изложби уживати сви суграђани који поштују властиту, али и туђу културну баштину. Стога се надмо и да ће ускоро у Мексику бити организовани Дани Србије– додао је Панаотовић.

Плакати који су представљени, осликавају култне и класичне филмске франшизе, те не треба чудити што се нашло места за остварења попут „Рид“, „Побуњени Мексико“, „Анђео истребљивач“, „Записи из Марусије“, „Хуана Гаљо“, „Тореадор“, и друге. Представници Амбасаде Мексика у Србији кажу да им је велика част што су присуствују овој манифестацији. У оквиру целокупног културног програма који организује Амбасада, „Дани Мексика у Новом Саду“, су један од најкомплекснијих догађаја ове године, јер укључују изложбу плаката и четири документарна филма, а посебно нам је драго гости имају прилику дегустирају наше гастрономске специјалитете – изјавио је Хосе Умберто Кастро Виљалобос.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања