Почела џез чаролија – Свечано отворен 16. Новосадски џез фестивал

14/11/2014

16. Новосадски џез фестивал, у организацији Културног центра Новог Сада отворен је у Српском народном позоришту и трајаће до суботе. Публику су на отварању поздравили директор Културног центра Новог Сада, др Андреј Фајгељ, члан Градског већа задужен за културу, Вања Вученовић, и композитор и диригент, Јован Адамов који је званично отворио фестивал.

Прве вечери Новосадског џез фестивала наступили су мађарски дуо који чине Вероника Харча и Балинт Ђемант, „Мајамисти трио и пријатељи“, али и светски познат дуо Кени Барон и Дејв Холанд. Истакнути продуцент, композитор и диригент, Јован Адамов, рекао је да му је велика част и задовољство што је део велике породице заљубљеника у планетарну уметност – џез музику. Џез фестивал спада у најзначајније кутурне догађаје у Новом Саду, какви доприносе да један град осети припадност светској и европској култури.

Директор Културног центра, др Андреј Фајгељ, пожелео је добродшлицу и добро расположење у ноћима добре музике.

– Нови Сад је вечерас престоница џеза. Ми немамо много овако првокласних догађаја, који су на светском нивоу. Већ 16. година наши покровитељи, и тим који ово организује на челу са уредницом Весном Каћански, труде се да фестивал опстане и буде квалитетан као свих претходних година – рекао је Фајгељ.

Током три вечери фестивала биће одржан низ концерата, Новосађанима ће се представити девет ансамбала светске и домаће џез сцене. Најјача имена овогодишњег фестивала су дуо Кени Барон и Дејв Холанд, музичари који су дуго свирали у оркестру Милеса Дависа, представник џез пол звука “Мат Бјанко” и још једна светска џез величина, Стив Свалоу. Члан Градског већа задужен за културу, Вања Вученовић, рекао је да је изузетна част да је град Нови Сад 16. пут домаћин фестивала који помера културне границе.

– Овај фестивал још више нас приближава Европској престоници културе за коју се боримо за 2021.годину. Мало градова може да се похвали оваквим фестивалом као што може Нови Сад. У овом тренутку наш град је један од најпожељнијих градова за туристе, а овај догађај доприноси како културно тако и туристички – рекао је Вученовић.

Први на Фесивалу наступио је мађарски дуо, Вероника Харча и Балинт Ђемант, чија изведба је пропраћена одушевљењем публике и снажним аплаузом, а пробијања леда, на бину је ступила млада, али веома талентована група Новосађана,“Мајамисти трио и пријатељи“, чији чланови су расли уз Џез фестивал, који је послужио као инспирација за њихов први албум. „Мајамисти Трио“ изводи инструменталну музику која би се могла назвати спојем класичарског израза и џез елемената, а по реакцијама публике и према мишљењу бројних истакнутих музичара, право је жанровско освежење на нашој музичкој сцени. Овакави стил резултат је дугогодишњег искуства аутора у бављењу класичном музиком, уз велики афинитет и страст према џез правцу, и усмерен је ка проналажењу оригиналног музичког израза и начина сликања емоција. На крају вечери публика, је имала прилику да чује музичке титане, Кени Барона и Дејв Холанда. Овај дуо чине басиста и пијаниста, а њихове композиције одишу џез историјом која не наговештава да овај двојац свира заједно само две године.
Након одличног првог музичког дана, публика је наставила са добрим звуком џеза, па је тако већина посетилаца наставила слушајући одличан џем сешн „Хaус банд“ у чијем саставу су Александар Бахун, клавир, Федор Рушкуц, контрабас, Душан Иванишевић, бубњеви и Урош Шећеров, удараљке. Другог дана Фестивала посетиоце очекује два триа, „Марио ромс“ и „Петер Битс“, а на крају, представник џез пол звука Мат Бјанко.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања