Почела 9. Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд

13/07/2019

Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд, девета по реду, отворена је вечерас, 13. јула 2019. године, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и трајаће наредних седам дана, до 20. јула. Овај музички пројекат, који се реализује као део сарадње братских градова Новог Сада и Дортмунда, КЦНС организује у сарадњи са Музичком школом „Исидор Бајић“.

Више од 60 полазника Академије из Новог Сада, Београда, Сомбора, Суботице, Зрењанина, Пожаревца и Краљева, али и из иностранства – Сплита и Будимпеште, као и десеторо из Дортмунда, поздравила је уредница музичког програма Културног центра Новог Сада Весна Каћански, пожелевши им пуно среће и успеха у раду, али и изразившизадовољство што су градови Нови Сад и Дортмунд омогућили да се Летња џез академија догоди и девети пут.

Овогодишњу Академију предводи Уве Плат,саксофониста и предавач на Академији у Дортмунду, заједно са професорским тимом из Србије и иностранства. То су: Klaus Heimann(труба), Вања Кеврешан (гитара), Gregory Gaynair (клавир), Sitharа Schimaniak (глас), Федор Рушкуц(контрабас), Игор Молнар (електрични бас), Немања Златарев (тромбон) и Мирослав Карловић (бубњеви).

Професор Плат казао је да ће на овогодишњој Летњој џез академији новина бити формирање ансамбла у част титуле омладинске престонице Европе за 2019. годину, чији је носилац Нови Сад.

Директна сарадња КЦНС са џез уметницима из Дортмунда траје већ 16 година, а започела је гостовањем Биг бенда џез Академије „Glenn Buschmann“ на Новосадском џез фестивалу.

Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд настала је и као потреба младих музичара из Новог Сада, џез музичара уопште, да проширују своје знање и умеће. У свим овим годинама, осим музичара из Новог Сада који учествују у раду Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд, полазници су и џез музичари из Дортмунда.

Осим што се учи и свира џез, склапају се и пријатељства, те настају идеје о заједничким пројектима.

На овогодишњој Академији публика ће имати прилике да посети неколико догађаја. Биће то концерти полазника и професора Летње џез академије – музичка дружења, џем сешни (кафе Цепелин“) које Новосађани веома воле, као и још један џез концерт домаћег бенда.

Круна овогодишње Академије биће завршни концерт полазника и професора у суботу, 20.јула, у клубу „Трибина младих“ КЦНС с почетком у 20 часова.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања