POČELA 7. LETNJA DŽEZ AKADEMIJA NOVI SAD – DORTMUND

16/07/2017

POČELA 7. LETNJA DŽEZ AKADEMIJA NOVI SAD – DORTMUND

Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund, sedma po redu, otvorena je večeras, 15. jula 2017. godine u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada i trajaće, narednih sedam dana, do 22. jula.

Polaznike Akademije, među kojima ima najviše Novosađana, ali i deset muzičara iz Dortmunda, pozdravila je urednica muzičkog programa KCNS-a Vesna Kaćanski i saksofonista Uve Plat, koji na ovogodišnjoj akademiji predvodi grupu od devet uglednih profesora.

Kaćanski je poželela polaznicima da i ovoga puta tokom Letnje džez akademije svoje muzičko znanje podignu na viši nivo, ali i da steknu nova prijateljstva tokom boravka u Novom Sadu.

– Verujemo da će ova naša Akademija iz godine u godinu biti sve bolja i da će se naročitim kvalitetom istaći 2021. godine, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture. Imamo lepih ideja za proširenje ovog projekta – kazala je Kaćanski i zahvalila se svima koji su, pored Novog Sada i Dortmunda, podržali ovogodišnji festival. Među njima je i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Potom je profesor Plat sa Džez akademije u Dortmundu, pozdravio domaćine iz Kulturnog centra Novog Sada, zahvalio im se na dugogodišnjoj saradnji, a zatim polaznicima predstavio ostale svoje kolege, koji će na ovogodišnjoj akademiji podučavati polaznike: Gregori Gejnor (Nemačka) – pijanista, Sitara Šimanik (Nemačka) – koja će biti zadužena za časove pevanja, Klaus Hajman (Nemačka) – trubač, zatim Majtež Mikuletič iz Slovenije – trombonista,  Branko Popović bubnjar, Fedor Ruškuc – kontrabasista i kompozitor i Igor Molnar Đango – bas gitarista, iz Novog Sada.

 Akademija se realizuje kao projekat saradnje bratskih gradova Novog Sada i Dortmunda, a Kulturni centar Novog Sada organizuje je u saradnji sa Muzičkom školom „Isidor Bajić“. Programi će se izvoditi na tri lokacije: Klub „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, brod „Zeppelin“ i na Petrovaradinskoj tvrđavi ispred Galerije „I.T.D Radošević“.
U sredu, 19. jula i u četvrtak 20. jula sa početkom u 21 čas, na Brodu „Zeppelin“ organizovaće se Jam session na kojem će učestvovati profesori i polaznici Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund.
U petak 21. jula, od 21 čas, na Petrovaradinskoj tvrđavi ispred Galerije „I.T.D Radošević“ održaće se koncert „SO WAYS“ i „JAM SESSION“.
Završni koncert biće održan 22. jula u 19.30 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. U koncert će biti uključeni svi muzičari – učesnici ovogodišnje Letnje džez akademije i njihovi profesori.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja