ПОЧЕЛА 7. ЛЕТЊА ЏЕЗ АКАДЕМИЈА НОВИ САД – ДОРТМУНД

16/07/2017

ПОЧЕЛА 7. ЛЕТЊА ЏЕЗ АКАДЕМИЈА НОВИ САД – ДОРТМУНД

Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд, седма по реду, отворена је вечерас, 15. јула 2017. године у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и трајаће, наредних седам дана, до 22. јула.

Полазнике Академије, међу којима има највише Новосађана, али и десет музичара из Дортмунда, поздравилa je уредница музичког програма КЦНС-а Весна Каћански и саксофониста Уве Плат, који на овогодишњој академији предводи групу од девет угледних професора.

Каћански је пожелела полазницима да и овога пута током Летње џез академије своје музичко знање подигну на виши ниво, али и да стекну нова пријатељства током боравка у Новом Саду.

– Верујемо да ће ова наша Академија из године у годину бити све боља и да ће се нарочитим квалитетом истаћи 2021. године, када ће Нови Сад бити Eвропска престоница културе. Имамо лепих идеја за проширење овог пројекта – казала је Каћански и захвалила се свима који су, поред Новог Сада и Дортмунда, подржали овогодишњи фестивал. Међу њима је и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Потом је професор Плат са Џез академије у Дортмунду, поздравио домаћине из Културног центра Новог Сада, захвалио им се на дугогодишњој сарадњи, а затим полазницима представио остале своје колеге, који ће на овогодишњој академији подучавати полазнике: Грегори Гејнор (Немачка) – пијаниста, Ситара Шиманик (Немачка) – која ће бити задужена за часове певања, Клаус Хајман (Немачка) – трубач, затим Мајтеж Микулетич из Словеније – тромбониста,  Бранко Поповић бубњар, Федор Рушкуц – контрабасиста и композитор и Игор Молнар Ђанго – бас гитариста, из Новог Сада.

 Академија се реализује као пројекат сарадње братских градова Новог Сада и Дортмунда, а Културни центар Новог Сада организује је у сарадњи са Музичком школом „Исидор Бајић“. Програми ће се изводити на три локације: Клуб „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, брод „Zeppelin“ и на Петроварадинској тврђави испред Галерије „И.Т.Д Радошевић“.
У среду, 19. јула и у четвртак 20. јула са почетком у 21 час, на Броду „Zeppelin“ организоваће се Jam session на којем ће учествовати професори и полазници Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд.
У петак 21. јула, од 21 час, на Петроварадинској тврђави испред Галерије „И.Т.Д Радошевић“ одржаће се концерт „SO WAYS“ и „JAM SESSION“.
Завршни концерт биће одржан 22. јула у 19.30 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. У концерт ће бити укључени сви музичари – учесници овогодишње Летње џез академије и њихови професори.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања