Pesnički maraton otvorio japanski pesnik Mucuo Takahaši

27/03/2014

U petak, 21. marta, održan je povodom Svetskog dana poezije Pesnički maraton u klubu „Tribina mladih“ na kojem su nastupili domaći i inostrani pesnici raznih generacija. Maraton je otvorio odlični japanski pesnik Mucuo Takahaši (1937) koji je izveo svega tri pesme uz čitanje odgovarajućeg prevoda, ali je svaku opširno komentarisao, dok je komentare na licu mesta prevodila Kajoko Jamasaki, tako da je njegov nastup potrajao mnogo duže nego što bi se po broju izvedenih pesama moglo pretpostaviti. Svejedno, Takahaši je oduševio publiku svojom spontanošću, jednostavnošću i skromnošću i na pravi način pripremio publiku za naredne nastupe.

Sledeća je nastupila Monika Rink (1969) iz Nemačke sa svojim pesmama u prozi koje je predstavila uz paralelno čitanje odgovarajućeg prevoda na srpskom. Rinkova je sa svega pet dužih proznih pesama pobrala iskrene aplauze brojne publike u „Tribini mladih“. Slovenac Uroš Prah (1988), suosnivač regionalnog književnog časopisa „Idiot“ predstavio se sa nekoliko pesama iz svoje debitantske, ali vrlo zapažene zbirke „Po sebi klizeći“ (2012) koja je u celosti prevedena na srpski jezik. Inače, uredništvo „Idiota“ ima veliku želju da predstavi mlade pesnike i prozaiste sa područja bivše SFRJ, pa će i naredni brojevi časopisa biti posvećeni novoj književnosti regiona. „Inostrani“ blok je zatvorila Kajoko Jamasaki čitanjem iz svoje zbirke „Olujni breg“ (2008) gde je neke od pesama izvodila krećući se kroz publiku.

Blok posvećen domaćim mlađim pesnicima otvorio je Borislav Stanić (1983) iz Subotice predstavljanjem svoje zbirke „Rupe“ (2012). Zatim je nastupio Novosađanin Stevan Bradić (1982) čitajući pesme iz prošlogodišnje zbirke „U kotlarnici“. Pesnikinja i prevoditeljka sa engleskog Ivana Maksić (1984) iz Kragujevca predstavila je tekstove iz svoje vrlo zapažene zbirke „Izvan komunikacije“ (2013). Prozaista i pesnik Sergej Stanković (1976) iz Kučeva predstavio je pesme od kojih su neke objavljene u Zborniku nove novosadske poezije „Nešto je u igri“ (2008). „Domaći“ blok zatvorio je Vladimir Vukomanović Rastegorac (1986) čitanjem pesama iz neobične zbirke „Kana“ (2013), u čemu mu je pomogla Jana Rastegorac Vukomanović (1987), a deo tekstova je bio prikazan na platnu uz prateću muziku.

U završnom delu pesničkog maratona nastupila je stražilovska muzičko-performerska grupa „Alice in Wonderband“ koja je izvela pesme novosadskih pesnika poput Vujice Rešina Tucića, Vojislava Despotova, Slobodana Tišme, Branka Andrića, Judite Šalgo, Katalin Ladik, Otoa Tolnaia, Ištvana Domonkoša i Siniše Tucića. U svojim nastupima Ana Vrbaški, Marko Dinjaški, Ivan Pravdić, Vid Dinjaški i Alisa Dinjaški zajedno sa poezijom kombinuju muziku, pevanje, ples, glumu, scenski pokret, video-rad, itd. Pesnički maraton povodom Svetskog dana poezije je prošao vrlo zapaženo što se moglo videti po prisustvu medija i velikog broja publike koja je pažljivo pratila nastupe do samog kraja.

Tekst: Bojan Samson

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja