Nagrada „Branko Miljković“ za zbirku Pesme iz limba u izdanju KCNS

29/06/2020

Zbirka pesama „Pesme iz limba“ autora Nenada Miloševića, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, ovenčana je nagradom „Branko Miljković“ za 2019. godinu.

U obrazloženju žirija navedeno je da je Nenad Milošević napisao ubedljivu pesničku knjigu. „Dosta dugo je, na Karverovom tragu, težio detaljnom opisu pojedinih segmenata stvarnosti. Sada je svoju poeziju delikatno uklopio u šire narativne strukture kojima se evocira lično i kolektivno sećanje na prošle događaje, i postavlja pitanje o prirodi veze jezika i stvarnosti”, stoji u obrazloženju žirija za dodelu nagrade kojim je predsedavao Goran Maksimović, a članovi su bili Dragan Bošković i Vojislav Karanović.

Žiri konstatuje da suptilna ironija, ispitivanje granica (auto)biografije i poezije, te diskurzivna pesnička samosvest, čini knjigu „Pesme iz limba“ dostojnom pevanja Branka Miljkovića.

Na konkurs za najprestižniju pesničku nagradu u Srbiji, koja se po 49. put dodeljuje u čast prerano preminulog princa srpskog pesništva, prijavljeno je više od 120 pesničkih zbirki. U najužem izboru bile su i knjige „Toplo bilje“ Bojana Vasića i „Povremena poput vikend-naselja“ Maše Seničić.

Milošević je rođen 1962. godine u Zemunu, i do sada je objavio sedam zbirki pesama – „Pospanost“, „Umanjenja“, „Jureći u raj“, „Mesta“, „Pesme sa Save i Dunav“, „Time code” i „Vode i vetrovi“. Priredio je Antologiju novijeg srpskog pesništva „Iz muzeja šumova“, i objavio knjigu mikroeseja „Lutajuća planeta“.

Nagrađeni pesnik takođe piše književnu kritiku, eseje o književnosti, kulturi i političkoj teoriji. Zaposlen je kao urednik u redakciji dokumentarnog programa RTS-a.​

Nagradu „Branko Miljković“ dodeljuje Grad Niš, a finansijski je podržava Ministarstvo kulture Srbije. Miloševiću će ona biti uručena, kako najavljuju u Niškom kulturnom centru, tokom leta 2020. godine.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja