Педесети ИНФАНТ ускоро у Новом Саду

31/08/2023

Овогодишњи ИНФАНТ – Интернационални фестивал алтернативног и новог театра – педесети, јубиларни, почеће 1. септембра у Новом Саду, уводом у виду представе Човјек висине, док ће свој такмичарски део имати 8, 10. и 11. септембра.

У избору селектора Александра Поповског, који сматра да је важно отварати различите прозоре који нам омогућавају поглед у различите позоришне куће, публика ће имати прилику да види представе: Франк V (Франк Пети), коју је по Диренмату у СНГ Марибор режирао Милош Лолић, загребачку Легенду коју је по Крлежи у позоришту „Гавела” режирао Иван Планинић, те Јеванђеље по Ф. М. Достојевском Српског народног позоришта, у режији Јернеја Лоренција.

Франк V на програму је 8. септембра од 19.30. То је луди кабаре, аланфордовског хумора. Прича о веселим банкарима који пљачкају сами себе и нас, измишљајући и организујући сопствену смрт. Урнебесни позоришни чин у режији прослављеног српског редитеља Милоша Лолића, који се у европским оквирима етаблирао низом представа у немачким и аустријским позориштима.

Велики Фјодор, онај Достојевски, у сусрету са Јернејом Лоренцијем и глумцима Српског народног позоришта рекреирао је причу о смрти и паклу, али и Богу, смислу и нади… Јеванђеље по Ф. М. Достојевском на програму је 10. септембра од 19.30 сати. Ова представа сведочанство је изврсности глумачког израза, али и испитивања гледаочевог стрпљења, концентрисаности и – надасве – гледалачке пажње. Умемо ли да слушамо велике речи, оне тихо или гласно изговорене, има ли у нама снаге за такву храброст? Могу ли слике покренуте у мислима пробудити поново човека у нама? Ево прилике да проверимо јесмо ли још увек људи, а право на то даје нам нада која провејава на крају, кроз један сан смешног човека.

Крлежина Легенда на програму је 11. септембра од 19.30 сати. То је захтевни жанровски хибрид есеја и драмске поеме, који постаје нови међаш играња Крлеже на нашим просторима. Управо тиме се кандидује као једна од најуспелијих представа на актуалним хрватским репертоарима, једногласна је хрватска критика. На извођачким станицама, од ранохришћанских катакомби до својеврсне „светлосне” катедрале, кроз експресионистички театар идеја, синестезијских нагнућа, слика и атмосфере, пратићемо глумце ходницима Петроварадинске тврђаве… Обећавају нам моћног, модерног и узбудљивог Крлежу.

Карте за представе могу се купити на благајни Српског народног позоришта, у којем се играју представе. Само за представу Легенда, која се игра у ходницима Петроварадинске тврђаве, улаз је слободан.

У жирију 50. ИНФАНТ-а су: глумица Тања Пјевац, сценариста и редитељ Слободан Скерлић и драмски писац Дејан Дуковски.

У част награђених, 12. септембра, биће изведена представа Последњи балкански вампир.

 

Реч селектора 50. ИНФАНТ-а, редитеља Александра Поповског

„Прошле године смо рекли: ‘Ајмо да пробамо нешто Велико и Храбро! И успело нам је. Сад више није питање да ли можемо, него шта хоћемо. У том смислу овогодишњи ИНФАНТ наставља оно што смо зацртали као задатак: да наставимо селекцију великих и храбрих представа.

Инфантовска публика је захтевна и мислим да је важно да отварамо различите прозоре који нам омогућавају поглед у различите позоришне куће. Већ сада могу најавити да ћемо следеће године коначно имати представнике италијанског позоришта. Ове године доносимо селекцију из три регионалне позоришне куће – из Словеније, Хрватске и Србије.

Из Словеније нам долази Словенско народно гледалишче/Драма Марибор и представа Франк V у режији Милоша Лолића, овогодишњег лауреата Стеријине награде. Овај редитељ, чије представе можемо гледати на европским сценама, у Марибору је поставио луди кабаре, аланфордовског хумора, који говори о веселим банкарима што пљачкају сами себе и нас, измишљајући и организујући сопствену смрт.

Из Загреба нам долази Градско драмско казалиште „Гавелла”. Додао бих – чувено казалиште, које је основао још чувенији професор и редитељ Бранко Гавелла. Да ствари буду још лепше, долазе с Крлежином Легендом. Легенда је 1914. године била први објављени драмски текст Мирослава Крлеже, али је драма постављена тек крајем седамдесетих година, и то у режији Слободана Унковског, једног од најзначајнијих редитеља с ових простора. До данас је било мало упризорења Легенде, вероватно зато што је сценски захтевна, али и зато што је посреди експресионистички театар идеја, синестезијских нагнућа, слика, атмосфера. Загребачка Легенда је пре свега амбијентална представа, током које гледаоци у интензивних сат времена прате глумце на изведбеним станицама, од ранохришћанских катакомби до својеврсне ‘светлосне’ катедрале. Гледаћемо моћног, модерног и узбудљивог Крлежу.

Посебно задовољство ми је што Српско народно позориште ове године на ИНФАНТ стиже с представом базираном на речима великог Достојевског. Словеначки редитељ Јернеј Лоренци режирао је у Новом Саду Јеванђеље по Ф. М. Достојевском, представу инспирисану књижевним делима великог руског писца. Представа је доминантно приповедачка и мизансценски статична, што је карактеристично за Лоренција. У првом делу се кроз разнородна дела третира тема смрти, док је у другом делу фокус на Браћи Карамазов. Смрт више није централна тема, већ Бог и прича о Великом инквизитору. Трећи део је низ цитата из више дела Ф. М. Достојевског и том полифоничном сликом представљен је пакао, у најширем смислу те речи. Ипак, на крају представе кроз причу Сан смешног човека остављен је простор нади.

Јако се веселим сусрету ових позоришних стваралаца са публиком ИНФАНТ-а.”

Александар Поповски, редитељ

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања