PEDESET AUTORA IZ KOLEKCIJE ĐURA POPOVIĆA

19/11/2015
KOLEKCIJA ĐURE POPOVIĆA VRH MODERNE SRPSKE UMETNOSTI

pozivnica

Mudro i korisno postupaju u “Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Kulturnog centra Novog Sada” kada svojom izlagačkom delatnošću u Galeriji Kulturnog centra Novog Sada, podržavaju i podstiču pojedince koji su voljni i kadri da svoju ljubav, pa i strast prema likovnom stvaralaštvu ne pretvore u sebično i, pukim koristoljubljem, diktirano kolekcionartsvo. Takvim programskim delovanjem u znatnoj meri ublažavaju probleme koji proističu iz sveopšte društvene krize koja je snažno pogodila kulturu i umetničko stvaralaštvo. Zato svaka vrsta podrške pojedincima koji su spremni da stalno popunjavaju svoje zbirke i da ih nude na uvid javnosti (bilo njihovom stručnom obradom i publikovanjem, ili izlaganjem, uz odgovarajuće kataloge) uveliko dobija na značaju i zaslužuje naročitu pohvalu. Izvanredan potez, nema sumnje, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Kulturni centar Novog Sada je učinio kada su se odlučili da predstave specifičan i probrani izbor likovnih dela iz obimne zbirke poznatog novosadskog kolekcionara Đure Popovića.

Predstavljajući pre dve godine Kolekciju Đure Popovića u Prodajnoj galeriji Beograd, autor izložbe, istoričar umetnosti Zdravko Vučinić je o kolekcionaru Popoviću zabeležio: “treba imati na umu da je Popović temeljan u pribavljanju dela. Neumorni je pratilac svih dešavanja na umetničkom polju. Jednakim poletom traga za manje poznatim slikama, pronalazi ih, čuva od propadanja i zaborava. Ako treba, stručno ih restaurira i obezbeđuje za javno pokazivanje. Mnoge radove je vratio u `život`… Pažnja Đure Popovića senezavršavanapukomprikupljanju eksponata. On uspostavlja, razvija i širi svoje delovanje u više pravaca. Njegova zbirka je opskrbljena digitalnim snimcima, analizama radova, biografijama umetnika, potom, propratnom dokumentacijom, te stručnim publikacijama, koje omogućavaju potpun uvid u stvaralaštvo slikara, grafičara i vajara. Brojne značajne i sadržajne smotre, koje je priredio, video je veliki broj ljubitelja likovnog dela. Rečju, u vremenu posustale aktivnosti galerija i muzeja, čije je delovanje jedva primetno, njegova zbirka se pomalja kao dostojna zamena, odnosno, regulator tekuće likovne scene.”

Nesporno je, dakle, da “Kulturni centar Novog Sada i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada”, sledeći svoju praksom proverenu i potvrđenu programsku delatnost, predstavljanja značajnih likovnih zbirki u društvenom i privatnom posedu, obavlja, više nego značajnu, društveno korisnu i svakojako dobrodošlu delatnost. Izložbom “Pedeset autora iz zbirke Đure Popovića”, pored kolekcionara, izborom radova, uglavnom slika, grafika i skulptura, predstavlja se razvoj likovnog stvaralaštva u Srbiji 19. i prve polovine 20. veka. Tačnije, na izložbi se mogu pratiti oni tokovi srpske istorije umetnosti koji su obeleženi delovanjem Konstantina Danila i Nikole Aleksića, inače najznačajnijih predstavnika bidermajerskog slikarstva kod Srba. Zapravo, može se pratiti i stvaralaštvo Danilovih učenika Jovana Popovića i Đure Jakšića, kao i Jakšićevog vršnjaka Stevana Todorovića. Zahvaljujući ovom predstavljanju zbirke Đure Popovića, u Novom Sadu je prvi put izloženo Jakšićevo remek- delo srpskog romantizma Usekovanje glave Sv. Jovana, koje se od vremena nastanka 1855. nalazilo u Rumuniji. Srpsko likovno stvaralaštvo poslednjih decenija 19. i prvih godina 20. veka predstavljeno je u delima realista Uroša Predića i Nikole Markovića, zatim simboliste Stevana Aleksića, pa plenerista Đorđa Trifunovića, Anastasa Bocarića i Nikole Milojevića, kao tipičnog predstavnika dekorativnog slikarstva prožetog duhom secesije Dragutina Inkiostrija Medenjaka.

Zatim, početak moderne srpske umetnosti može se pratiti kroz stvaralaštvo: Danice Jovanović, Todora Švrakića, Koste Josipovića-Sosa, Borivoja Stevanovića, Bete Vukanović, Jožefa Pehana,Aleksandra Sekulića, Veljka Stanojevića, Save Šumanovića, Đoke Mazalića i Mladena Josića, Živorada Nastasijevića, Vase Pomorišca, Petra Dobrovića, Milana Konjovića, Milenka Šerbana, Vinka Grdana, kao i dvojice makedonskih umetnika Lazara Ličenoskog i Nikole Martinoskog.
Dometi beogradske škole slikanja najupečatljivije se ogledaju na delima Ivana Radovića, Bogdana Šuputa, Milivoja – Miće Nikolajevića, Nikole Graovca, Mila Milunovića i Đorđa Andrejevića – Kuna, kao i u delima grafičara i pedagoga Mihaila S. Petrova, Arpada G. Balaža. Potpuniju predstavu o tekućim likovnim kretnjanima u Srbiji moguće je steći u značajnom ostvarenju slikara i pedagoga: Krste Hegedušića.

Poklanjajući pažnju i skulpturi, na izložbi u Galeriji Kulturnog centra Novog Sada mogu se videti i dela utemeljivača moderne skulpture u Srbiji: Đorđa Jovanovića, Tome Rosanadića i Dragomira Arambašića, Sretena Stojanovića, Petra Palavičinija i Riste Stijovića. Zbog toga je Zdravko Vučinić bio sasvim u pravu kada je zaključio da mnoga dela iz zbirke slika, grafika i skulptura Đure Popovića kvalitetom zauzimaju “sam vrh moderne srpske, delom i jugoslovenske umetnosti” – Nikola Kusovac.

Komentari

DUSAN DUSAN

Kolekcija Djure Popovica zasluzuje posebno mesto u nasoj likovnoj kulturi ,HVALA DJURI ,ZAVODU I KULTURNOM CENTRU NOVOG SADA sto su omogucili publici da se priblize i vide visok nivo jedne dobro organizovane izlozbe sto obogacuje osecaj i senzibilnost svakog gledaoca izlozbe.....zelim vam mnogo uspeha i hvala vam na ocuvanju nase likovne i istorijske bastine,Veliki pozdrav od Dusana

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja