Паралела између џеза и фотографија!

06/11/2014

Уводни део овогодишњег, 16. по реду Новосадског џез фестивала почео је изложбом фотографија под називом „Рефлексије“, аутора Лазара Марковића, на Трибини младих, новосадског Културног центра. Познати новосадски саксофониста, Воjислав Савков, звуком свог инструмента дочарао је посетиоцима паралелу између џеза и изложених фотографија.

Често се за џез каже да је саткан од импровизације, а управо она је то што џез одваја од класичне музике. Према речима аутора, почеци џез музике леже у импровизацији, јер су тадашњи музичари били необразовани, али изразито талентовани, што је овој врсти музике дало посебну ноту.

 – Креативности џез музичарима никад није недостајало. Смело и храбро, зналачки и творачки, знали су да од обичног тренутка направе онај за памћење – казао је Марковић. Парарелу између џез музике и својих фотографија нашао је управо у овој импровизацији, а она га је довела до инспирације за ове фотографије.

– Гледајући са једног од венецијанских мостова у воду, кроз коју је пре тога прошла гондола, приметио сам да како се вода смирује, тако се стварају слике, врло покретне, мењале су стално облик. Природа је импровизовала и на крају доводила до једног савршенства где су спојени таласи, који се смирују, и рефлексија венецијанских зграда, које су се налазиле преко пута. Почео сам да фотографишем, али прве фотографије су забележиле „покварену“ слику рефлексије. Следећи пут када сам дошао на Венецијанско бијенале, било је то превасходно да фотографишем. Схватио сам да, ако хоћу да „ухватим идеалну слику“ коју је природа спонтано направила, морам да „шкљоцнем“ делић секунде пре него што она заврши своју „шару“ по води – рекао је аутор, додавши да је ову серију фотографија успео да уради са не претерано великим фотографским искуством.

Лазар Марковић је након завршеног образовања у Образовном центру „Богдан Шупут“ у Новом Саду уписао Академију уметности, Одсек ликовних уметности, а 1991. године је стекао звање академског графичара – ликовног педагога.  Звање мастера стекао је на Протестантском теолошком факултету, Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима, док је ове године звање мастера добио и на Факултету лепих уметности у Београду. Тренутно припрема докторат на Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима на тему „Модели пројектног управљања у институцијама културе чији је оснивач АП Војводина“. Био је организатор драмског програма у Радију Нови Сад 1982. године, а исте године радио је и као новинар-сарадник у Новосадској хроници. Након рада као професор у средњим и основним школама, стиче статус самосталног уметника. Већ девет година је директор Галерије ликовне уметности поклон-збирке Рајка Мамузића. Као сликар и графичар излагао је на 55 самосталних ликовних изложби и на око 300 колективних изложби у земљи и иностранству.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања