Панел дискусија на тему “Мостови будућности-дигитализација (убројчавање) културног блага

04/03/2014

 

Панел дискусија на тему „Мостови будућности-дигитализација културног блага“, у којој су учествовали истраживач на Математичком институту САНУ, др Бојан Маринковић и руководитељка Завичајног одељења новосадске Градске библиотеке, Блаженка Марковић, одржана је на штанду Културног центра Новог Сада, у оквиру 20. Међународног салона књига.

Основни циљ дискусије јесте приближавање концепта дигитализације културног блага, а уједно и  указивање на њен значај. Кроз представљање пројекта „Дигитализација (убројчавање) културне баштине Новог Сада“, у реализацији КЦНС и ЈКП „Информатика“, посетиоци су имали прилику да се упознају са детаљима пројекта, који важи за добар пример таквог убројчавања.

Представник Математичког института САНУ, доктор Бојан Маринковић објаснио је колико је важан овај пројекат, јер никада не знамо шта може да се догоди са културним институцијама, и тако изгубимо целокупно културно наслеђе.

–           С једне стране, дигитализација представља заштиту културног наслеђа, а са друге, она је презентација културе широком кругу корисника којима су поједини документи од велике важности. Он је рекао да упркос дигитализацији, постоји могућност да историјски значајни документи не буду довољно јасни и читљиви, јер је сам тај процес веома комплексан.

Да дигитализацијом може да се сачува културно добро, сагласна је и представница Градске библиотеке, Блаженка Марковић. Она је рекла да је количина културног блага која поседује наша земља велика, а да Нови Сад представља битан сегмент у српској култури

-Осим Матице српске, која је национална библиотека, Градска библиотека нашег града ради на дигитализацији своје архиве културног блага. Завичајна збирка бави се прикупљањем разних ситница са којима се сусрећемо у свакодневном животу. Оне нам помажу да сложимо причу која је испричана у овом граду вековима уназад. Дигитализација ових наизглед небитних ствари подстиче околину да се упозна са докуметнима са којима није имала додира. Таква целина, створена дигитализацијом, представља део српске историје, закључила је Марковић.

Посетиоце, међу којима је највише било средњошколаца, највише су интересовали детаљи процеса којим се документ стар неколико деценија претвара у дигиталну грађу

Платформа, коју су у дело спровели КЦНС и ЈКП „Информатика“, једна је од три најсавременије платформе тог типа. То је доказала и похвала највеће Америчке библиотекарске платформе, која је подржала напоре ове две новосадске институције.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jtaCTrtYly4[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=V2p7k3MBQDs[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања