OTVORENO PISMO DIREKTORA KCNS-a JAVNOSTI U VEZI SA ZAHTEVOM ZA OPOREZIVANJEM KIČA I ŠUNDA I VRAĆANJEM MLADIH KULTURI

19/08/2015
Bojan Panaotović, direktor KCNS
Bojan Panaotović, direktor KCNS

Polazeći od činjenice da je medijsko polje u nas, (a nažalost) i u većem delu sveta, kontaminirano nasiljem, prostaklukom, vulgarnošću i kičem, a gde centralno mesto zauzimaju različite forme takozvanih rijaliti programa, predlažem nadležnim državnim organima (prevashodno Ministarstvu kulture) sprovođenje konkretnih mera koje bi mogle da doprinesu da se medijsko klatno pomeri ka uljudnosti, kulturi i mentalnom zdravlju. Prva izvodljiva i optimalna mera koja se može preduzeti jeste drastično oporezivanje štetnih medijskih sadržaja u kojima dominiraju tzv. rijaliti programi. Ako država uvodi posebne akcize na duvan i alkohol imajući u vidu da se radi o proizvodima štetnim po zdravlje čoveka, onda ne bi trebalo da postoje prepreke za uvođenje sličnih nameta na proizvode koji belodano kontaminiraju duh i utiču negativno na mentalno zdravlje ljudi, a posebno mladih generacija. Prikupljena, po relevantnim procenama, milionska sredstva mogla bi se usmeriti u podršku mladim umetnicima i kulturno-umetničkim društvima, kao i za stipendiranje talentovanih naučnika koji osvajaju svetske nagrade, ali planiraju selidbu iz Srbije zbog nepovoljnih materijalnih prilika. Davanjem respektabilne materijalne podrške nadarenim naučnicima i umetnicima sprečili bismo najdramatičniji i najopasniji deo procesa odliva mozgova, a to je odliv najvrednijih i najdarovitijih.

     Jadna je civilizacija u kojoj većina mladih ljudi zna sve o Kim Kardašijan, a ne zna ništa ili zna veoma malo o Orvelu, Pitagori ili Hegelu. Nesrećno je društvo u kom većina mladih zna sve o Maci Diskreciji, a ne zna ništa ili zna veoma malo o Njegošu, Crnjanskom i Kišu. Na institucijama države je vanredno važan zadatak da na mestu uzora mladih naraštaja ne budu starlete i kič pevači već vrhunski naučnici, umetnici, sportisti…

    Osim oporezivanja kič proizvoda koji zagađuju medijski prostor i kvare duh, predlažem aktivno delovanje države na afirmaciji autentične kulture i umetnosti, kao i kulture svakodnevnog življenja i to prevashodno putem javnih servisa koji se ne smeju takmičiti sa privatnim stanicama u gledanosti, već moraju biti nosilac procesa kulturnog uzdizanja građana. Kroz konkretne i gledljive medijske akcije, vratimo mlade u biblioteke, razvijmo im ljubav prema dobroj knjizi, filmu, slikarstvu i pozorištu. To ne košta mnogo ili je gotovo besplatno, a daleko je važnije od raznih događaja koji ištu milione, a imaju slab odjek u narodu.

    Podsećam elitu da uređena medijska scena u kojoj centralno mesto ne zauzimaju pajaci, prostitutke i klošari, već zdrav kulturno-medijski sadržaj na kojem odrastaju mladi, predstavlja osnovne pretpostavke za bilo kakav društveni napredak.

    Pozivam sve intelektualce i javne delatnike bez obzira na polnu, versku, političku, rasnu ili nacionalnu pripadnost, da podrže ovaj apel i konkretne predloge koje isti sadrži.

U Novom Sadu 24. jula 2015.

Bojan Panaotović, direktor KCNS

 

[directory form=“2″ lightboxsettings=“images“]

Pisma podrške:

 

 

                                    Otvoreno pismo gospodina Bojana Panaotovića u originalu

Komentari

Miroslava Miroslava

Podržavam!

vera vera

potpuno se slažem,sramota je to što se svesno i namerno deca guraju u neznanje,a odrasli u apatiju,napokon je neko reagovao.Mislim,da to nije oblik cenzure,nego porez na glupost koji treba da bude maximalan...

Saša Milosavljević Saša Milosavljević

U potpunosti podržavam!

Dragica Biorac Dragica Biorac

Dragica 27.07.2015
U potpunosti podržavam, konačno je neko reagovao.Svi mi da se zapitamo kuda sve ovo vodi?

Lela Lela

Potpuna podrska.
Moje se dete u prvom razredu osnovne skole na casu Veronauke nekoliko puta igra Pinkovih Zvezdica jer je tako naredila uciteljica. Ne dozvoljavam, niti da to gleda, niti da ima dodira sa takvim emisijama. Postajemo nemocni da ih otmemo od tog sunda, to je svuda oko nas, na zalost.
Nadam se uspehu ove peticije.

Milica Milica

podržavam!

Jelena Seocanac Jelena Seocanac

Neukusu treba reci NE!
Kada bi u skoli postojalo pravo muzicko obrazovanje, bili bismo mnogo pametnija nacija! Nadam se da ce se situacija u ovoj zemlji promeniti, jer je sve izmaklo kontroli. I ne samo ovde. Odes na letovanje U Grcku, a tamo tresti najgora srpska muzika! Kao da u nasoj zemlji ne postoji nista sto je kvalitetno. Nazalost, jos jedna ruzna slika Srbije! PODRSKA!

Igor Ljubas Igor Ljubas

Podrzavam u potpunosti ovo nadam se da ce zaziveti i dovesti kulturu tamo gde joj je odavno i mesto.

Zuzanaostim Zuzanaostim

Krajnje je vreme da ne dozvolimo da mladi izgube pojam o pravim vrednostima.
PODRŽAVAM I NADAM SE DA ĆE OVAJ APEL IMATI USPEH!!!

Ivana Ivana

Svaka čast na ideji, u potupnosti podržavam!
Ja sam pre 3 godine izbacila televizor iz kuće upravo zbog raznih "rijaliti" i sličnih programa jer nemam želju ni slučajno da nailazim na to ispiranje mozga.

Ljiljana Cvetino Ljiljana Cvetino

U potpunosti podrzavam. Bolje da decu ucimo šta i kako da rade, kako da zarade radom, a ne prostitucijom, svadjom, prostaklukom... Da ih ucimo lepom ponašanju, drugarstvu, postenju. Stvaramo i gajimo anormalna ponasanja.

crvenapanda crvenapanda

Napokon!

Ksenija Djordjevic Terzin Ksenija Djordjevic Terzin

U potpunosti podrzavam

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja