ОТВОРЕНО ПИСМО ДИРЕКТОРА КЦНС-а ЈАВНОСТИ У ВЕЗИ СА ЗАХТЕВОМ ЗА ОПОРЕЗИВАЊЕМ КИЧА И ШУНДА И ВРАЋАЊЕМ МЛАДИХ КУЛТУРИ

query_builder
Бојан Панаотовић, директор КЦНС

Бојан Панаотовић, директор КЦНС

Полазећи од чињенице да је медијско поље у нас, (а нажалост) и у већем делу света, контаминирано насиљем, простаклуком, вулгарношћу и кичем, а где централно место заузимају различите форме такозваних ријалити програма, предлажем надлежним државним органима (превасходно Министарству културе) спровођење конкретних мера које би могле да допринесу да се медијско клатно помери ка уљудности, култури и менталном здрављу. Прва изводљива и оптимална мера која се може предузети јесте драстично опорезивање штетних медијских садржаја у којима доминирају тзв. ријалити програми. Ако држава уводи посебне акцизе на дуван и алкохол имајући у виду да се ради о производима штетним по здравље човека, онда не би требало да постоје препреке за увођење сличних намета на производе који белодано контаминирају дух и утичу негативно на ментално здравље људи, а посебно младих генерација. Прикупљена, по релевантним проценама, милионска средства могла би се усмерити у подршку младим уметницима и културно-уметничким друштвима, као и за стипендирање талентованих научника који освајају светске награде, али планирају селидбу из Србије због неповољних материјалних прилика. Давањем респектабилне материјалне подршке надареним научницима и уметницима спречили бисмо најдраматичнији и најопаснији део процеса одлива мозгова, а то је одлив највреднијих и најдаровитијих.

     Јадна је цивилизација у којој већина младих људи зна све о Ким Кардашијан, а не зна ништа или зна веома мало о Орвелу, Питагори или Хегелу. Несрећно је друштво у ком већина младих зна све о Маци Дискрецији, а не зна ништа или зна веома мало о Његошу, Црњанском и Кишу. На институцијама државе је ванредно важан задатак да на месту узора младих нараштаја не буду старлете и кич певачи већ врхунски научници, уметници, спортисти…

    Осим опорезивања кич производа који загађују медијски простор и кваре дух, предлажем активно деловање државе на афирмацији аутентичне културе и уметности, као и културе свакодневног живљења и то превасходно путем јавних сервиса који се не смеју такмичити са приватним станицама у гледаности, већ морају бити носилац процеса културног уздизања грађана. Кроз конкретне и гледљиве медијске акције, вратимо младе у библиотеке, развијмо им љубав према доброј књизи, филму, сликарству и позоришту. То не кошта много или је готово бесплатно, а далеко је важније од разних догађаја који ишту милионе, а имају слаб одјек у народу.

    Подсећам елиту да уређена медијска сцена у којој централно место не заузимају пајаци, проститутке и клошари, већ здрав културно-медијски садржај на којем одрастају млади, представља основне претпоставке за било какав друштвени напредак.

    Позивам све интелектуалце и јавне делатнике без обзира на полну, верску, политичку, расну или националну припадност, да подрже овај апел и конкретне предлоге које исти садржи.

У Новом Саду 24. јула 2015.

Бојан Панаотовић, директор КЦНС

 

[directory form=”2″ lightboxsettings=”images”]

Писма подршке:

 

 

                                    Отворено писмо господина Бојана Панаотовића у оригиналу

8027Shares

Tags:

13 Responses to “ОТВОРЕНО ПИСМО ДИРЕКТОРА КЦНС-а ЈАВНОСТИ У ВЕЗИ СА ЗАХТЕВОМ ЗА ОПОРЕЗИВАЊЕМ КИЧА И ШУНДА И ВРАЋАЊЕМ МЛАДИХ КУЛТУРИ”

 1. vera

  potpuno se slažem,sramota je to što se svesno i namerno deca guraju u neznanje,a odrasli u apatiju,napokon je neko reagovao.Mislim,da to nije oblik cenzure,nego porez na glupost koji treba da bude maximalan…

  Одговори
 2. Lela

  Potpuna podrska.
  Moje se dete u prvom razredu osnovne skole na casu Veronauke nekoliko puta igra Pinkovih Zvezdica jer je tako naredila uciteljica. Ne dozvoljavam, niti da to gleda, niti da ima dodira sa takvim emisijama. Postajemo nemocni da ih otmemo od tog sunda, to je svuda oko nas, na zalost.
  Nadam se uspehu ove peticije.

  Одговори
 3. Jelena Seocanac

  Neukusu treba reci NE!
  Kada bi u skoli postojalo pravo muzicko obrazovanje, bili bismo mnogo pametnija nacija! Nadam se da ce se situacija u ovoj zemlji promeniti, jer je sve izmaklo kontroli. I ne samo ovde. Odes na letovanje U Grcku, a tamo tresti najgora srpska muzika! Kao da u nasoj zemlji ne postoji nista sto je kvalitetno. Nazalost, jos jedna ruzna slika Srbije! PODRSKA!

  Одговори
 4. Zuzanaostim

  Krajnje je vreme da ne dozvolimo da mladi izgube pojam o pravim vrednostima.
  PODRŽAVAM I NADAM SE DA ĆE OVAJ APEL IMATI USPEH!!!

  Одговори
 5. Ivana

  Svaka čast na ideji, u potupnosti podržavam!
  Ja sam pre 3 godine izbacila televizor iz kuće upravo zbog raznih “rijaliti” i sličnih programa jer nemam želju ni slučajno da nailazim na to ispiranje mozga.

  Одговори
 6. Ljiljana Cvetino

  U potpunosti podrzavam. Bolje da decu ucimo šta i kako da rade, kako da zarade radom, a ne prostitucijom, svadjom, prostaklukom… Da ih ucimo lepom ponašanju, drugarstvu, postenju. Stvaramo i gajimo anormalna ponasanja.

  Одговори

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language