OTVORENO PISMO DIREKTORA KCNS BOJANA PANAOTOVIĆA POVODOM BORBE ZA OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE SRBIJE

09/11/2015

 DEFETIZAM I KAPITULANTSKI MORAL U KULTURI JEDNAK JE VELEIZDAJI NA POLITIČKOM PLANU

Neuspeli pokušaj Kosova da pristupi organizaciji UNESKO paralelno sa uriniranjem i defeciranjem po srednjevekovnim manastirima koji su deo svetske religijske i kulturne baštine, dolazi nam kao društvu i državi u vidu opomene i podsećanja da ne klonemo duhom, moralom i političkim oruđima.
Diplomatska pobeda Srbije na svetskoj političkoj areni kristalno jasno pokazuje koliko je opasno da iz usta naših intelektualaca, predstavnika elite i ljudi koji rukovode važnim institucijama dolaze reči poput onih da je sve gotovo, da je sve davno izgubljeno i da ni de fakto ni de jure mi na Kosovu nemamo šta da tražimo! Pa kako je to onda tvorevina zvana Kosovo propala u pokušaju da se učlani u vanredno važnu organizaciju kao što je UNESKO? Suvišno je i podsećati da o stolici u UN Kosovo još uvek može samo da mašta. Nevernim tomama valja predočiti spisak zemalja koje se protive ulasku Kosova u UN ili UNESKO. Rusija, Kina, Indija, Brazil… prosta matematika kazuje da je ubedljiva većina aktuelnog čovečanstva protiv nasilja nad pravom i pravdom.
Da li je hrabrost reći da smo izgubili sve i da ni de fakto ni de jure nemamo više nikakve “akcije” na Kosovu? Ne, to nije nikakva hrabrost, o tome trube mnogi korumpirani svetski moćnici i deo domaće inteligencije i političke klase i to godinama unazad. Niti je hrabrost, niti je izuzetak! Upravo suprotno, hrabrost je reći ovom narodu da ima pravo na svoje mesto pod Suncem i da ima smisla boriti se, dok god borba traje.
Ako vam siledžije zauzmu deo dedovine, prelepog voćnjaka, da li ćete se skrušeno pomiriti sa takvom REALNOŠĆU i PRIZNATI takav fakticitet ili ćete pred svim mogućim domaćim i međunarodnim sudovima pokušati da se izborite za pravdu i jednog dana u nekoj restituciji povratite svoj voćnjak i zaštitite sopstveno nasleđe?
Samo probisveti, kockari, pijandure ili ekstremno malodušni olako dižu ruke od nasledstva koje im je ostalo od predaka.

U Novom Sadu,
9.11.2015.
Bojan Panaotović
direktor KCNS

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja