OTVORENO PISMO DIREKTORA KCNS BOJANA PANAOTOVIĆA MINISTARSTVU PROSVETE, AKADEMSKOJ ZAJEDNICI I UKUPNOJ JAVNOSTI.

25/09/2015

   NAPUSTIMO ARHAIČNE MODELE OBRAZOVANJA I PRIPREMIMO MLADE ZA ŽIVOT U SAVREMENOM SVETU

Nesumnjiva je činjenica da naš obrazovni sistem već decenijama stagnira ili u najboljem slučaju kaska dok se s druge strane moderne zemlje munjevito razvijaju primenjujući nove, efikasne i praktične obrazovne modele koje tamošnje mlade čine spremnim za svetsku tržišnu i životnu utakmicu u kojoj mogu da se snađu, zarade, a čak i ako ne pobede makar da opstanu u ligi uspešnih.

Bojan Panaotović, direktor KCNS    Treba saopštiti našoj javnosti da je učenje „napamet“ i „bubačenje“ relikt davnih prošlih vremena i da umesto toga dolazeće naraštaje valja pripremiti za kreativno, kritičko i analitičko razmišljanje kojim se konstruktivno dolazi do rešenja koja su primenjiva u praksi i koja izgrađuju ličnost!

    Čomski i mnogi drugi svetski respektabilni prosvetari u poslednje vreme sve intenzivnije govore o pogubnosti sistema ocenjivanja jer se mlad čovek još od vrtića priprema da bude ocenjivan i testiran te da je ocena najviši cilj dok bi suštinski najveća vrednost trebalo da bude znanje, slobodno kritičko mišljenje, dijalog sa kolegama i nastavnicima i praktična upotreba stečenog obrazovanja.

    Relikt srednjovekovlja je da nastavnik treba da bude „bog i batina“ i da pred njim treba drhtati. Između učenika i učitelja treba da teče harmoničan proces primopredaje znanja i pozitivnih modela ponašanja. Druga krajnost, kod nas često prisutna, u kojoj su nastavnici izloženi pretnjama, torturi i nasilju, nedopustiva je i treba je u korenu sankcionisati mehanizmima pravne države.

    Valja obavestiti naše prosvetne vlasti da je učenje pesmica „napamet“ imalo smisla u vreme kada štamparije nisu postojale i kada knjige nisu štampane te kada se poezija prenosila narednom pokoljenju usmenim putem. Umesto toga, pripremite mlade da rešavaju probleme, da se ne plaše izazova, da stečeno znanje primenjuju u praksi.

    Pripremite ih za tržišnu utakmicu jer u surovom 21. veku deset deka prakse vredi više od tona teorije. Dečica koju često možete sresti na asfaltima naših gradova, a koja prodaju cveće ili neku svoju rukotvorinu pokazuju više talenta i sluha za duh vremena od dobrog dela naše akademske i prosvetne zajednice.

    Valja obavestiti naše rukovodioce da je teško očekivati uspehe i dobre rezultate u našem obrazovnom sistemu ako nam učitelji i nastavnici rade za plate od 35.000 dinara. Prosvetni radnici su kamen temeljac naše budućnosti i ako u njih ulažemo tek nešto više od 300 evra mesečno, čemu da se nadamo? Povećajte budžetsku disciplinu i unormalite sve te prebogate tajkune kao što je na primer uradio gospodin Putin pa će se možda vrlo brzo naći sredstva za naše prosvetne radnike.

    Evidentno je da nam nedostaje samopuzdanje, bodrost duha, pobednički mentalitet i svest o tome da smo normalan i vredan evropski narod koji nije nikakav svetski parija i genocidno pleme. Zato pokoljenja valja učiti o našoj slavnoj istoriji i dostignućima naših predaka na svim poljima. To dakako rade svi ozbiljni evropski narodi.

    Naučiti pisati kredom na tabli od velikog je značaja ali bez brzog informatičkog opismenjavanja još od najranijih razreda osnovne škole, nemamo nikakve šanse u veku u kome živimo…

    Pozivam prosvetne vlasti, škole, roditelje, decu, univerzitete, političke partije, nevladine organizacije… da otvorimo debatu kako da popravimo naš školski sistem jer bez toga ne možemo očekivati bolju sadašnjost niti bolju budućnost.

                                                     Novi Sad
                                                     3.9.2015.
                                                     Bojan Panaotović, direktor KCNS

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja