Отворени „Дани Украјине“ у Културном центру Новог Сада

18/11/2016

Отворени „Дани Украјине“ у Културном центру Новог Сада

Mанифестација „Дани Украјине“ почела је у уторак 16. маја у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и трајаће све до среде 24. маја. Новосадска публика, током осам дана трајања манифестације, имаће прилику да се боље упозна са украјинском културом и да ужива у веома богатом програму који ће обухватити трибине, округле столове, изложбе и пројекције украјинских филмова.

„Дани Украјине“ отворени су изложбом „Историја односа Украјине и Србијеˮ у Клубу „Трибина младихˮ  и настављени су округлим столом „Нови Сад и украјинске регије – историја братимљења“.
Изложба се састоји од 20 паноа са текстом и сликама о историји украјинско-српског пријатељства, почев од Старе Русије, преко Козака, украјинских монаха на Фрушкој Гори, све до Другог светског рата, досељавања Украјинаца и Русина на просторе Србије и данашње сарадње Украјине и Србије (главних достигнућа у области културе, науке и образовања). Ова изложба показује да је украјински и српски народ одувек везивало пријатељство, као и блиска култура и традиција.
На отварању говорили су: његова екселенција амбасадор Украјине у Србији Олександр Александровић, директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић и шеф Делегације Лавовске градске управе Наталија Бунда.
Амбасадр Александровић је поздравио домаћине и указао на чињеницу да су Србија и Украјина блиске земље, “понекад толико да заборављамо на разлике и нисмо увек свесни колико мостова пријатељства нас веже“.

Директор КЦНС-а, Панаотовић истакао је да ће у наредних недељу дана бити много лепих ствари да се види и чује о Украјини.
​- Савремени свет има два пута – један је пут у амбис, провалију, сукобе, ратове, мржњу и катастрофу, а други је пут сарадње, кооперативности, културне, економске и сваког другог прожимања. Његова екселенција Александровић, од првог тренутка када смо се видели у мојој канцеларији пре годину дана, оставио је утисак човека позитивног духа и добрих намера и зато смо још тада одлучили да у КЦНС једну недељу посветимо Украјини – рекао је Панаотовић.

Панаотовић је нагласио да је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић својски подржао ову идеју, јер Украјина и украјинска култура имају шта да понуде Новом Саду, баш као што и Србија и српска култура имају пуно вредности вредних дивљења, које нас сврставају у грађане Европе.
Наталија Бунда, шефица делегације градске управе Лавова, града са око 720 000 становника на западу Украјине, којег због богатог културног наслеђа називају „украјинским Паризом“, захвалила је домаћинима на срдачној добродошлици и изразила наду да ће ова манифестација још више зближити два народа.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања