Отворени „ Дани буњевачке културе – Дужијанца“

22/08/2019

Поводом обележавања националног празника Буњеваца, у четвртак 22. августа отпочела је манифестација „Дани буњевачке културе – Дужијанца“ која траје од 21. до 23. августа у Клубу „Трибина младих“ Kултурног центра Новог Сада. Током три дана, посетиоци имају прилику да се кроз културно – уметнички програм упознају са културом овог народа.

Програм је започео свечаним дефилеом учесника „Дужијанце“, jедном од најстаријих и најлепших обичаја бачких Буњеваца која се вековима одржава по завршетку жетве. Централне личности на Дужијанци су били бандашица Дуња Мачковић и бандаш Владимир Виковић.

У свечаној поворци учествовала су три удружења културно уметничких друштава из – Суботице, Таванкута и Александрова. Потом се у центру Новог Сада повело Велико коло. Занимљиво је да су се у коло ухватили и туристи из Кине. Овом догађају претходила је етно изложба која је отворена у Клубу „Трибина младих“ КЦНС, а комплетан програм организован је уз подршку Буњевачког културног центра из Суботице.

По завршетку дефилеа и буњевачког кола на Тргу слободе, манифестација је настављена у Клубу „Трибина младих“ КЦНС. Добродошлицу гостима пожелела је Сунчица Марковић, помоћник директора ове установе.

У присуству председнице Националног савета Буњеваца др Сузане Кујунџић Остојић, ,потпредседник новосадског Буњевачког културног центра Мирко Бајић рекао је да су ово шести по реду Дани буњевачке културе у Новом Саду, у центру Војводине и у једном од најлепших градова Србије који је уједно и центар културе.

– Желимо да се види да постојимо и да смо ту, а радимо и на афирмацији културе и нашег језика. Све ово не бисмо могли да остваримо без подршке Покрајинског секретаријата за културу, информисање и верске заједнице, а огромну захвалност дугујемо и градоначелнику Милошу Вучевићу – нагласио је Бајић.

Покрајински секретар за културу Драгана Милошевић рекла је  да ова манифестација Буњеваца слави свој идентитет, језик и обичаје. Она је подсетила да је прошле године у Новом Саду обележена стогодишњица присаједињења војвођанских области Србији, те да су у том историјском догађају уз Србе велику улогу имали и Буњевци.

У име градоначелника Вучевића, окупљене је поздравио његов помоћник Александар Петровић који је подсетио да ће Нови Сад као једини град из земље која још увек није чланица Европске уније, бити 2021. године европска престоница културе.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања