Отворена изложба „Свједоци” академског сликара Мирзе Смајловића

22/03/2024

У Ликовном салону Културног центра Новог Сада отворена је изложба „Свједоци” академског сликара Мирзе Смајловића, која ће моћи да се погледа до 31. марта. На отварању је присутне поздравила помоћница директора КЦНС Сунчица Марковић.

–        Мирза Смајловић је уметник млађе генерације из Босне и Херцеговине, који је дугогодишњи учесник репрезентативних ликовних колонија. Изузетрно нам је драго што се по први пут самостално представља новосадској публици баш у галеријском простору Културног центра Новог Сада – истакла је Марковић.

Према речима академске уметнице Љиљане Ривић, Смајловић нас кроз ову изложбу уводи у неко сасвим ново виђење акта, стављајући акценат на игру светла и сенке, јаког колорита и контраста.

–        Посматрајући покрете актова, осећамо ритам који је усаглашен са широким и одлучним потезима, који још више дочаравају експресију самог дела. Динамичне позадине из којих се мелодично нижу фигуре, са подједнако убедљивим изразима и емоцијама пројектованим на самог посматрача, широка палета боја открива нам свет где су импулси јачи од реалне мисли – истиче Љиљана Ривић.

Смајловићеви потези су динамични, експресивни, а игра сенки и светлости наводи на размишљање о животу, о трајности лепоте и непролазном значају једног тренутка забележеног у времену руком уметника.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања